FOA: Trepartsaftale kan få ubehagelige konsekvenser

admin

453 uger siden

|

17/03/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selv om arbejdsmarkedets parter torsdag aften har indgået en trepartsaftale, er det ikke hos FOA, der bliver åbnet champagneflasker.

Det fortæller formand Dennis Kristensen, der frygter, at aftalen kan få nogle "ubehagelige konsekvenser" for danskere i arbejde.

- Den her aftale vil betyde, at kommunerne kan ansætte flygtninge til en timeløn på 49 kroner i timen, og jeg er bange for, at vi vil komme til se afskedigelser for personer med ordinære ansættelsesforhold, siger han.

Nogle af de punkter, som parterne er blevet enige om, er oprettelse af de såkaldte integrationsstillinger (IGU), for flygtninge, som kombinerer arbejde til elevløn med opkvalificering i et toårigt forløb.

Derudover kan virksomheder, der ansætter flygtninge, få en bonus på op til 40.000 kroner.

Desuden skal kommunerne styrke deres virksomhedsopsøgende indsats og i langt højere grad samarbejde på tværs af kommunegrænser.

Dennis Kristensen understreger, at han ligesom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), er enig i, at det er vigtigt, at flygtninge kommer ud på det danske arbejdsmarked for at finansiere fremtidens velfærd.

Men det skal være under ordentlige forhold, påpeger FOA's formand.

- Problemet er bare, at det er på nogle vilkår, der er helt urimelige, hvis det er i kommunerne, og jeg synes ikke, at man kan byde mennesker at arbejde for 49 kroner i timen, siger han.

Trepartsaftalen betyder til gengæld, at private virksomheder, der ansætter flygtninge, kan se frem til bonusser på helt op til 40.000 kroner.

Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad, føler sig overbevist om, at virksomhederne nu vil levere for at få flere flygtninge i arbejde.

- Der er ikke noget, der hedder garantier i den her verden. Der er lavet et rigtig godt redskab, som vi er enige om vil være et stærkt bidrag til integrationsindsatsen. Virksomhederne er klar til at påtage sig et stort ansvar, siger han.

/ritzau/