FN-diplomat frygter folkedrab i det centrale Afrika

admin

10 år siden

|

16/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En højtstående diplomat i FN's nødhjælpssystem advarer om, at der er risiko for et folkedrab i Den Centralafrikanske Republik, hvis der ikke gribes massivt ind fra det internationale samfunds side.

Det afrikanske land blev ramt af eskalerende kaos sidste år, da muslimske oprørere i koalitionen Séléka, greb magten og udløste en bølge af drab og plyndringer, som førte til hævnangreb fra den kristne milits "anti-balaka."

- Der er alle de samme elementer, som vi kender fra steder som Rwanda og Bosnien. Elementerne er der, og kimen til et folkedrab er der, siger John Ging, som er den øverste operationsleder i FN's koordineringsled for humanitære anliggender.

Ging, som netop har været på en fem dages rundrejse i Den Centralafrikanske Republik, siger, at den forudsete krise ikke kunne vær undgået, da den skyldes, at landet har været forsømt fra det internationale samfunds side gennem mange år.

Volden er steget til "et usædvanligt grusomt niveau" siger FN-kilder, men Ging fremhæver, at der ikke er tale om en konflikt mellem to store grupper, men om mindre grupper, som begår overgreb, der udløser hævnangreb, hvorved hele landet trues af en voldsspiral.

- De 4,5 millioner indbyggere bliver mere og mere polariserede, siger Ging, som fremhæver, at der mere er tale om territorium på et landkort end et land, da hele den statslige infrastruktur er brudt eller altid har manglet.

Politiet og hæren er gået i opløsning, hvilket betyder, at kun 1600 franske soldater og 4000 afrikanske soldater fra Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrker er tilbage til at dæmme op for volden.

Det amerikanske militær fløj dog torsdag den første gruppe af soldater fra Rwanda til landet. Den amerikanske oberst, Steve Warren, siger til Reuters, at 70 soldater fra Rwanda var blevet bragt frem, og at i alt 800 soldater er på vej.

Over en million mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem, siden Seleka indsatte deres leder Michel Djotodia som midlertidig præsident. Over 1000 mennesker blev dræbt alene i hovedstaden Bangui.

Der har været relativ ro, efter at Djotodia trådte tilbage i sidste uge efter massivt pres fra det internationale samfund.

/ritzau/AFP