De seneste 10 år er antallet af psykisk syge danskere, der er blevet dømt for kriminalitet, tredoblet, skriver Politiken søndag.
Ifølge avisen har knap 4000 personer i dag foranstaltningsdomme, fordi de blev erklæret utilregnelige i gerningsøjeblikket.
De sindslidendes organisationer kritiserer, at flere og flere psykisk syge de seneste tre år har fået domme uden såkaldt længstetid for forbrydelser, som ikke er af såkaldt alvorlig personfarlig karakter.
Ifølge kritikerne går det direkte imod straffeloven, hvor de tidsubestemte straffe som regel er forbeholdt alvorlige sager som drab, drabsforsøg, brandstiftelse, voldtægt og grov vold.
- Det kommer bag på mig og er helt uacceptabelt, siger Knud Kristensen, der er formand for landsforeningen for sindslidende, Sind, til Politiken og fortsætter:
- Det opleves som den største uretfærdighed at få en dom uden længstetid for en mindre forseelse som for eksempel at true en ansat i psykiatrien. Du aner ikke, hvornår du kommer ud. Hvis du ikke er sindssyg i forvejen, bliver du det af at få sådan en dom.
Udviklingen vækker også undren hos professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet.
- Det er stærkt belastende at få en dom uden tidsbegrænsning, og det var jo derfor, Folketinget i år 2000 indførte regler om længstetid på foranstaltningsdomme, siger han til Politiken.
- Udviklingen i praksis kan være i strid med de intentioner, der er i straffelovens bestemmelser om dommenes længstetid.
Han opfordrer til, at der sættes en undersøgelse i gang af, hvorfor der tilsyneladende er personer, som får foranstaltningsdomme uden tidsbegrænsning, selv om de ikke har begået personfarlig kriminalitet.
/ritzau/