De danske boligejere vælger så småt de korte flekslån fra og vælger i stedet boliglån, der løber over en længere årrække. Det viser tal fra Realkreditrådet.
Samlet har de danske boligejere for otte milliarder kroner mindre etårige rentetilpasningslån i forhold til sidste år. I stedet falder valget mod rentetilpasningslån med længere rentebinding.
Rentetilpasningslån med rentebinding på mellem to og 10 år er der i dag for 21 milliarder kroner milliarder kroner mere end for et år siden.
Samlet var lidt mere end en fjerdedel af boligejernes realkreditlån ved udgangen af første kvartal 2014 etårige rentetilpasningslån. Rentetilpasningslån med længere rentebinding er gået frem og udgør i dag mere end 28 procent af boligejernes lån.
Samtidig er omkring 32 procent af lånene med fast rente, mens andre variabelt forrentede lån end rentetilpasningslån udgør lidt mere end hvert tiende lån.
- Knap to ud af tre lån, der i dag gives til de danske boligejere, er rentetilpasningslån. Det er dog rentetilpasningslån med længere rentebinding, som vinder frem, mens der bliver givet færre lån med helt kort rentebinding, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
Ifølge Realkredit Danmark toppede andelen af F1-lån i andet kvartal 2012 med hele 31,4 procent og er nu på samme niveau som andelen af F2-F10 lån.
- I forbindelse med rentetilpasningen har mange låntagere ændret deres F1-lån til et lån med en længere rentebinding, siger Liselotte Ravn Bærentzen, der er seniorøkonom i Realkredit Danmark.
- I og med at renterne er meget lave, kan kunderne billigt tegne en forsikring mod rentestigninger de kommende år, og det har mange benyttet sig af. Dermed har de fået mere sikkerhed i deres daglige økonomi, og sikret sig en lav rente for en længere periode, siger hun.
/ritzau/