Fem af seks Tibet-aktivister taber retssag mod politiet

admin

|

18/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Politiet gjorde sig skyldig i et ulovligt indgreb mod en Tibet-aktivist i forbindelse med den kinesiske præsidents statsbesøg.

Det fastslår Københavns Byret tirsdag. Samtidig frifindes politiet dog for at have gjort noget galt i forhold til fem andre aktivister under statsbesøget, som fandt sted i juni 2012.

Den eneste årsag til, at politifolk i mere end en time frihedsberøvede en mand i Kongens Have, var, at han ville vifte med det tibetanske flag.

På samme tidspunkt var præsident Hu Jintao på besøg på Rosenborg Slot nær parken.

Frihedsberøvelsen er ulovlig, fastslår dommer Mikael Kragh. Der er ingen hjemmel i politiloven eller andre love, fastslår han.

Tilbageholdelsen er også i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, noteres det i afgørelsen.

Retssagen skyldes politiets optræden i forskellige situationer. Betjentene havde tilsyneladende svært ved at acceptere, at det tibetanske flag blev vist under præsidentens visit.

På forhånd var Københavns Politi blevet advaret om, at kineserne meget nødigt ville tabe ansigt.

Det var Politiets Efterretningstjeneste, der havde givet besked om den kinesiske bekymring, har en operativ leder fortalt i byretten.

På Langelinie opsøgte og fjernede en kvindelig betjent således Luna Pedersen, der ville vifte med Tibets flag.

Betjentens begrundelse for indgrebet var, at hun mistænkte Luna Pedersen for at være i besiddelse af narkotika. Hendes taske blev gennemset, men lommerne blev ikke tjekket.

Betjenten skrev da heller ikke et ord om stoffer, da hun i politiets sagsregister skulle beskrive visitationen.

Her står i stedet, at Pedersen "ønskede at vise det tibetanske flag til den kinesiske præsident."

Ovenikøbet fik betjenten af sin overordnede besked om at fortælle Luna Pedersen, at denne ville blive anholdt, hvis hun igen dukkede op.

Betjenten undrede sig over ordren. For hun syntes ikke, at Pedersen havde gjort noget forkert, har hun forklaret under retssagen.

Om dette og de øvrige tilfælde konkluderer dommeren, at der ikke har været tale om såkaldt administrative frihedsberøvelser.

Det var et naturligt led i politiets arbejde at ledsage aktivisterne hen til en demonstration, lyder det.

/ritzau/