Siden 1. juli 2013 har man kunnet blive skilt umiddelbart ved hjælp af NemID, og det kan ifølge Helle Larsen, der er formand for Danske Familieadvokater, være en del af forklaringen på et rekordhøjt antal skilsmisser i 2013.
- Tallene kan være udtryk for, at nogle, der tidligere skulle have været igennem en separationsperiode på et halvt år, har valgt at blive skilt med det samme, hvis de bare har været enige om det.
- Derfor kan der være tale om en forskydning, hvor par, der har været gennem et separationsforløb, bliver skilt plus dem, der er blevet skilt umiddelbart som følge af de nye regler, tæller med i statistikken, siger hun.
I 2013 blev 36.449 personer med adresse i Danmark skilt. Det er en stigning på 20 procent i forhold til 2012, hvor 30.292 personer blev skilt.
Helle Larsen pointerer, at statistikken kan vende igen, når de nye regler har været i spil over en længere periode.
- Min fornemmelse er ikke, at flere nødvendigvis går fra hinanden, men at flere fører det ud i livet med det samme, fordi det er blevet nemmere, og man ikke behøver at gå igennem en separationsperiode.
- Vi kan først sige, om det er en tendens med flere skilsmisser, når vi har haft reglerne gennem et længere stykke tid, siger hun.
Skilsmissecoach Mette Haulund siger til DR P4 Bornholm, at stigningen i antallet af skilsmisser kan hænge sammen med en forbedret økonomi efter finanskrisen, hvorfor folk har råd til at gå fra hinanden.
Den udvikling har Danske Familieadvokater dog ikke bidt mærke i.
- Det er sjældent, jeg hører forklaringen: "Nu kan vi komme af med huset, så kan vi godt blive skilt," siger Helle Larsen.
Formanden efterlyser mere videnskabelig forskning på området, så man kan komme med en mere præcis forklaring på, hvad der får folk til at blive skilt.
/ritzau/