Siden 2010 har miljøorganisationen Greenpeace opfordret tekstilvirksomheder verden over til at forpligte sig til at fjerne farlige kemikalier fra tøjproduktionen.
Læs her om Greenpeaces krav til tekstilindustrien:
* Alle skadelige kemikalier skal fjernes fra tekstilproduktionen inden 2020.
* Heriblandt er de hormonforstyrrende phthalater, APEO'er og PFC-stoffer. PFC er blandt andet kendt for at være svært nedbrydeligt i naturen.
* Offentligheden skal have adgang til oplysninger om, hvilke stoffer de enkelte virksomheder bruger i produktionen af tøj. På den måde kan Greenpeace kontrollere, om tøjproducenterne lever op til deres miljøforpligtelser.
* 10 procent af verdens tekstilvirksomheder har forpligtet sig til at opfylde kravene.
* Det drejer sig om følgende brands: United Colors of Benneton, C&A, Esprit, G-Star, H&M, Inditex (Zara), Levi's, Limited Brands (Victoria's secret), Mango, Marks & Spencer, Puma, Fast Retailing (Uniqlo), Valentino, Primark, Burberry og Adidas.
* Den danske tøjkoncern Bestseller, der står bag kæder som Vero Moda og Jack & Jones, er blandt dem, der har valgt ikke at forpligte sig til Greenpeaces miljøkrav.
* Bestseller anerkender målet om at begrænse brugen af skadelige stoffer, men ønsker ikke at forpligte sig til Greenpeaces krav om at fjerne stofferne fuldstændigt.
* Man forsøger allerede så vidt muligt at undgå skadelige stoffer i produktionen hos Bestseller, oplyser virksomheden.
* Giorgio Armani, Diesel og Dolce & Gabbana er andre virksomheder, der ikke har forpligtet sig til at følge Greenpeaces miljøkrav.
Kilder: Greenpeace, Bestseller
/ritzau/