FAKTA: Tidslinje for krudttønden Krim

admin

|

16/03/2014

Dagens topnyheder

* 1853-56: Krim-krigen

Krim-krigen var en konflikt mellem Rusland på den ene side og et forbund af Storbritannien, Frankrig og det daværende tyrkiske Osmannerrige på den anden. De fleste kampe foregik på Krim-halvøen.

Konflikten er i dag kendt for den engelske sygeplejerske Florence Nightingale, hvis indsats var med til at skabe den moderne sygepleje i krigstid.

* 1921:

Krim blev endelig optaget i Sovjetunionen.

* 1944:

Under Anden Verdenskrig var der voldsomme kampe om herredømmet på Krim, der blev besat. I 1944 deporterede den russiske leder Josef Stalin hele halvøens tartarbefolkning som straf for deres formodede samarbejde med nazisterne.

* 1954:

Sovjetleder Nikita Khrusjtjov overdrog Krim til Ukraine, der også hørte under Sovjet.

* 1991:

Sovjetunionen går i opløsning, og Krim fortsætter med at høre under Ukraine trods flere beboeres ønske om at høre under Rusland.

* 1992:

Krim får status som autonom republik i Ukraine.

* 2004:

Den Orange Revolution opstod i Ukraine i kølvandet på rapporter om svindel under præsidentvalget, som blev vundet af prorussiske Viktor Janukovitj. Højesteretten annullerede valgresultatet, og oppositionsleder Viktor Jusjtjenko vinder omvalget.

* 2010:

Viktor Janukovitj vinder præsidentvalget, som observatører vurderer til at være fair. Rivalen Julia Timosjenko anholdes for embedsforsømmelse.

* 2013:

21. november: Ukraines myndigheder dropper en associeringsaftale med EU til fordel for tættere økonomiske bånd til Rusland.

17. december: Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, underskriver en handels- og låneaftale med Rusland. Han sikrer en økonomisk redningsplan på 15 milliarder dollar og et stort fald i prisen på russisk gas.

* 2014:

Januar: Adskillige bliver kvæstet, da omkring 200.000 demonstranter trodser anti-protestlovene, som Janukovitj har indført.

22 - 23. februar: Parlamentet afsætter Janukovitj, der flygter fra Kijev. Parlamentet vælger Oleksandr Turtjynov som overgangspræsident.

26 - 27. februar: Rusland, der tvivler på de nye lederes legitimitet, sætter de væbnede styrker i områder nær Ukraine i alarmberedskab. Regeringsbygninger i Simferopol bliver indtaget og det russiske flag hejst.

11. marts: Det lokale styre på Krim erklærer sig uafhængig forud for en folkeafstemning om at tilslutte sig Rusland.

14. marts: Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gentager, at løsrivelsesafstemningen er ulovlig. Det samme mener overgangsregeringen i Kijev, EU-landene og USA.

15. marts: Rusland nedlægger veto i et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd omkring en resolution, der skulle underkende folkeafstemningen.

16. marts: 1,5 millioner stemmeberettigede på Krim skal afgøre halvøens fremtid. Valgstederne åbnes klokken syv, dansk tid.

Kilde: BBC og AFP

/ritzau/