FAKTA: Se tiltagene der skal kickstarte Europas økonomi

admin

10 år siden

|

05/06/2014

Dagens topnyheder

Med chef Mario Draghi i spidsen har Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag skrevet historie ved at indføre negativ indlånsrente på minus 0,1 procent og samtidig sænke udlånsrenten til 0,15 procent fra 0,25.

Derudover skal en række nye tiltag sætte skub i Europas stadig kriseramte økonomi.

* ECB vil tilbyde bankerne i eurozonen at låne penge hos ECB i op til fire år. Hidtil har bankerne kun kunnet låne i tre måneder ad gangen.

ECB vurderer, at det kan sende op til 400 milliarder nye euro ud i det finansielle system.

* ECB vil ikke længere kræve, at bankerne i eurozonen hver uge sætter penge ind hos ECB for et tilsvarende beløb, som ECB købte statsobligationer fra de gældsplagede eurolande for i perioden 2010-12. I øjeblikket drejer det sig om 165 milliarder euro.

* ECB annoncerer samtidig, at man forbereder at opkøbe obligationer af "ompakkede" banklån.

ECB har ikke sat beløb på.

* Derudover gentager ECB, at man er parat til yderligere tiltag, hvis det skulle vise sig nødvendigt for at presse inflationen op.

Det betyder, at ECB kan starte seddelpressen op og købe statsobligationer for nye penge, som centralbankerne i USA, Japan og England har gjort i de seneste år. Foreløbig holder ECB dog den mulighed i baghånden.

* ECB vil dog ikke sætte renten yderligere ned. Den har nu nået den nedre grænse. Men renten vil formentlig forblive på det nuværende niveau længere end hidtil antaget. ECB har ikke sat en præcis periode.

Kilde: Sydbank

/ritzau/