Tirsdag aften vil transportminister Magnus Heunicke (S) på et borgermøde i Københavns Kulturcenter i nordvestkvarteret fortælle naboerne til metrobyggeriet, hvilken betydning den nye nabopakke kan få for dem.
Læs her, hvad der ændres som følge af nabopakken:
* Nabopakken er en del af den nye lovgivning, som er aftalt mellem regeringen, SF, Dansk Folkeparti og Venstre for at forhindre yderligere forsinkelser og fordyrelser af projektet med Cityringen, hvortil der også udarbejdes en ny VVM-redegørelse om miljøpåvirkningerne.
* Pakken fordobler beløbet til kompensationsordninger til cirka 300 millioner kroner.
* Tidligere har der været cirka 2000-2500 erstatningsberettigede boliger omkring metrobyggeriet i hovedstaden.
* Med nabopakken skønnes der i stedet at blive 4200-4500 erstatningsberettigede boliger.
* Herudover skønnes cirka 500-600 husstande at få adgang til genhusning.
* Indtil nu er kun otte naboer til byggepladserne blevet genhuset, mens 13 har fået deres lejlighed overtaget af Metroselskabet.
* Den større erstatning skyldes, at beboerne nu får erstatning efter den tilladte støj i stedet for den faktiske støj.
* Når flere bliver genhuset, skyldes det, at der med den nye lovgivning for metrobyggeriet nu bliver en hjemmel til genhusning i højeste støjkategori.
* Kompensationen vil - ligesom i dag - skulle udmåles ud fra antallet af værelser i den enkelte lejlighed og den støj, vedkommendes ejendom udsættes for.
* Metroselskabet har skønnet, at den nuværende situation, hvor naboklager har skabt uvished om de tilladte arbejdstider på byggeriet, kan udskyde indvielsen af Cityringen fra 2018 til 2020 eller 2021 samt betyde en merudgift på mellem 2,4 og 4,5 milliarder kroner.
* Også transportminister Magnus Heunicke (S) mener, at byggeriet vil blive forsinket med flere år, hvis ikke der foretages lovændringer i forhold til byggeriet.
Kilder: Transportministeriet, Metroselskabet
/ritzau/