* I år har SF's overskydende stemmer hjulpet De Radikale til partiets ene mandat, mens Venstre havde beholdt sit tredje mandat, hvis Liberal Alliance ikke havde brudt med det valgforbund, som de havde sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti ved valget i 2009.
* Ved valget til EU-Parlamentet har et parti i år skullet sikre sig 7,14 procent af stemmerne for at få en plads i parlamentet. Hvis to eller flere partier går sammen i valgforbund kan de undgå stemmespild, fordi overskydende stemmer går til det andet/de andre parti(er) i valgforbundet.
* SF, Socialdemokraterne og De Radikale har været i valgforbund igen i år. Det samme gælder for Venstre og De Konservative, mens Dansk Folkeparti, Folkebevægelsen mod EU og Liberal Alliance alle har stået alene.
* Stemmerne fordeles efter den d'Hondtske metode, som er en såkaldt forholdstalsmetode. Det betyder, at 10 procent af stemmerne bliver til 10 procent af mandaterne. Men da man ikke kan få for eksempel 2,3 mandater, tilpasses stemmefordelingen til hele mandater.
* Det sker ved, at man dividerer kandidaternes/valgforbundenes samlede antal stemmer med en. Herefter dividerer man to, tre, fire, fem osv. Det får man en masse tal ud af: De såkaldte kvotienter, som skal bruges til at fordele mandaterne.
Kilde: Folketingets EU-oplysning og valgforsker Kasper Møller Hansen.
/ritzau/