FAKTA: Sådan fungerer den politiske proces i EU

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Kommissionen:

* Er den eneste institution i EU, der kan foreslå nye love. Består af 28 medlemmer - et fra hvert medlemsland - der hver især har ansvar for et område, som de forvalter uafhængigt af hjemlandets regering. Danmarks kommissær er således den tidligere konservative minister Connie Hedegaard, som har ansvaret for klimaområdet. Det er også kommissionen, der holder øje med, om EU's lovgivning bliver overholdt i medlemslandene.

Parlamentet:

- Er EU's forsamling af folkevalgte vil efter valget blive befolket med 751 medlemmer, hvoraf de største lande har flest. Når kommissionen har fremsat et lovforslag, behandler parlamentet det først i fagudvalg og siden i den samlede plenarforsamling. Parlamentet kan opfordre kommissionen til at fremsætte specifikke lovforslag, men den er ikke forpligtet til at reagere.

Ministerrådet:

- Dækker ikke over ét, men faktisk hele 10 råd bestående af ministre fra medlemslandene inddelt efter ressortområder som økonomi og finans, miljø eller landbrug og fiskeri. Rådet behandler typisk lovforslag fra kommissionen parallelt med parlamentet. Langt de fleste EU-love - kaldet forordninger og direktiver - skal forhandles på plads mellem parlamentet og rådet. Medlemslandene skiftes til at lede rådets møder og forhandlinger et halvt år af gangen - for tiden er Grækenland formand.

/ritzau/