FAKTA: Sådan er Juncker blevet kandidat

admin

|

27/05/2014

Dagens topnyheder

Den nuværende EU-Kommissions mandat udløber 31. oktober.

EU's traktater siger, at det er EU-landenes stats- og regeringschefer, der skal indstille en kandidat til posten som kommissionens formand til godkendelse i Europaparlamentet. I Lissabontraktaten fra 2009 står desuden, at lederne skal vælge deres kandidat " under hensyntagen til valget til Europaparlamentet og efter passende høringer".

Europaparlamentet og flere af de europæiske partier forsøger at komme stats- og regeringscheferne i forkøbet ved på forhånd at finde en kandidat, der kan samle opbakning i parlamentet.

Fem europæiske partiorganisationer har stillet med seks spidskandidater. Opmærksomheden har mest samlet sig om kandidaterne fra de to største partier.

* EPP, de borgerlige partiers fælleseuropæiske parti, valgte på en kongres i Dublin i marts luxembourgeren Jean-Claude Juncker som deres spidskandidat i et opgør mod den franske EU-kommissær Michel Barnier.

De danske konservatives partileder, Lars Barfoed, og europaparlamentariker Bendt Bendtsen var med og stemte på Juncker - men sagde også, at de ikke syntes om processen, og at det er EU's medlemslande og ikke Europaparlamentet, der skal bestemme.

På rygteplan cirkulerer også blandt andre følgende mulige EPP-kandidater: Irlands premierminister Enda Kenny, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Finlands afgående statsminister Jurki Katainen, chef for Den Internationale Valutafond Christine Lagarde, Letlands tidligere premierminister Valdis Dombrovskis og Polens premierminister Donald Tusk.

* PES, de europæiske socialister og socialdemokraters fælleseuropæiske parti, valgte på en kongres i Rom i februar tyskeren Martin Schulz som deres spidskandidat. Der var ingen modkandidater. Schulz har været medlem af Europaparlamentet siden 1994 og dets formand siden januar 2012.

32 europæiske nationale partier og fem tværnationale medlemsorganisationer havde mulighed for at deltage i valget. Kun 19 af de nationale partier valgte at deltage. De danske socialdemokrater gjorde ikke.

På rygteplan cirkulerer også blandt andre følgende mulige PES-kandidater: Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, Italiens tidligere premierminister Enrico Letta og den tidligere franske EU-kommissær Pascal Lamy.

Kilder: Dpa, Burson-Marsteller, Financial Times blog.

/ritzau/