* Frygten for at terrorister skal gennemføre et angreb med atomvåben er steget siden terrorangrebet i USA 11. september 2001. Også Nordkorea og Irans mulige forsøg på at udvikle atomvåben trods international modstand har vakt bekymring.
* Udbredelsen af nukleart materiale er samtidig generelt blevet øget på grund af den globale vækst i brugen af kerneteknologi.
* I 2009 gjorde Obama atomsikkerhed og afvikling af lagre af atomvåben til et fokuspunkt for sin præsidentperiode med det centrale mål at sikre alt farligt nukleart materiale inden for fire år.
* På den baggrund holdt han i 2010 et atomtopmøde i Washington, som siden er blevet fulgt op med et møde i Seoul i 2012, hvor Danmark deltog for første gang og i denne uge mødes mere end 50 verdensledere i Haag. Obama ventes at holde et sidste topmøde i 2016.
* Processen har dog fået kritik for ikke at indeholde bindende mål, selvom nogle lande ikke har leveret på de løfter, som er afgivet på topmøderne.
* Ved atomtopmødet i Seoul fastslog Barack Obama, at "blot en lille mængde plutonium på størrelse med et æble kan dræbe hundrede tusindvis af mennesker og skabe en global krise".
* En anden trussel kommer fra radioaktivt materiale, som kan bruges til en såkaldt "beskidt bombe", hvor radioaktivt materiale blandes med almindeligt sprængstof. Her er strålingsfaren dog væsentligt mindre end ved en egentligt atombombe.
* Det radioaktive materiale kan terrorister forsøge at stjæle fra mange kilder så som atomkraftværker, forskningsinstitutioner og hospitaler, som bruger det radioaktive materiale i kræftbehandling.
* Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har i de seneste to årtier bekræftet 20 tilfælde, hvor højt beriget uran eller plutonium enten er blevet stjålet eller er forsvundet. Derudover er der hundredvis af sager om andet radioaktivt materiale, som er forsvundet.
* Mens der ikke er kendskab til, at nogen terrorgrupper har fået fat i nukleart materiale, så sagde Obama under topmødet i Seoul, at al-Qaeda aktivt har forsøgt at få fat i atomvåben.
/ritzau/AFP