De seneste uger har ebola-virus spredt sig i Vestafrika. Værst ser det ud i Guinea, og FN har tidligere opgivet antallet af døde til over 100 personer i regionen.
Her følger en række fakta om ebola-virus:
* Ebola har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976.
* Ebola-virus omfatter fire undertyper: Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Elfenbenskysten, og Ebola-Reston, hvor sidstnævnte ikke er smitsom blandt mennesker.
* Mennesker smittes af inficerede flagermus ved direkte kontakt. Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.
* Symptomer ses indledningsvis ved høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast.
* I løbet af en uge udvikles brystsmerter, chok, blindhed og massiv blødning fra mave-tarmkanalen og andre kropsåbninger.
* Der er en dødelighed på 50-90 procent ved ebola-virus.
* Behandlingen foregår symptomatisk ved væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.
* Forebyggelse af smittefare kan ske ved at undgå huler og miner i det centrale Afrika, hvor der er risiko for at støde på flagermus.
* Der anbefales god hygiejne i forbindelse med behandling af patienter med ebola-virus for eksempel ved brug af mundmaske, handsker, kittel, beskyttelsesbriller og engangsudstyr.
* En eksperimentel vaccine har været afprøvet i dyreforsøg, men er endnu ikke tilgængelig.
Kilde: Center for Biosikring- og Beredskab.
/ritzau/