FAKTA: Her er vinderne og taberne i EU-landene

admin

|

26/05/2014

Dagens topnyheder

Det er ikke kun i Danmark, at der har været valg til EU-Parlamentet. Sådan er det gået i nogle af de andre EU-lande, hvor især EU-skeptikerne har fået et stærkt valg:

* Danmark:

- Dansk Folkeparti bliver den helt store vinder. Højrefløjspartiet får fire mandater og mere end hver fjerde stemme. Venstre, Socialdemokraterne og SF mister et mandat hver.

* Frankrig:

- Front National med Marine Le Pen som frontfigur mere end tredobler sit stemmetal fra 2009 og tager 26 procent. Dermed sikrer partiet sig omkring en tredjedel af landets 74 sæder i EU-Parlamentet.

- Præsident François Hollandes socialistparti ser ud til at få skidt valg med kun 13,8 procent af stemmerne.

* Grækenland:

- Landets store oppositionsparti Syriza står til at få flest stemmer med omkring 26 procent.

- Det konservative regeringsparti Nyt Demokrati står til at få 23,5 procent.

- Gyldent Daggry, der er blevet beskyldt for at være nynazistisk, får over ni procent af stemmerne og kommer dermed for første gang i EU-Parlamentet med tre mandater.

* Italien:

- Italiens Demokratiske Parti med premierminister Matteo Renzi i spidsen ser ud til at tage sejren, viser de foreløbige valgprognoser. Partiet står til 41,4 procent, mens komikeren Beppe Grillo og hans EU-skeptiske Femstjernebevægelsen får 22,4 procent.

- Silvio Berlusconis parti Forza Italia ser ud til at ende på en tredjeplads med 15,7 procent.

* Holland:

- Geert Wilders' EU-skeptiske parti, VVP (Frihedspartiet, red.), står til at komme ind på en delt andenplads og ligesom det proeuropæiske centrumparti sætte sig på fire af Hollands 26 pladser i EU-Parlamentet. Geert Wilders parti står til at få 13,2 procent af stemmerne, men det har dog tabt 3,5 procentpoint i forhold til valget til EU-Parlamentet i 2009.

- Det proeuropæiske kristendemokratiske parti ser ud til at blive størst med fem pladser.

* Spanien:

- Spaniens to største partier - det konservative regeringsparti Partido Popular og Socialistpartiet - får begge smæk af vælgerne. Partido Popular får 16 af Spaniens 54 pladser i EU-Parlamentet. Det er en markant tilbagegang fra de 24 pladser, partiet har i øjeblikket. Socialisterne går fra 23 til 14 pladser.

- En række små partier på venstrefløjen er gået frem.

* Storbritannien:

- Det britiske EU-modstanderparti United Kingdom Independence Party (Ukip) med den farverige formand Nigel Farage går kraftigt frem og kan se ud til at blive det største britiske parti i EU-Parlamentet.

* Sverige:

- Det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna står med 9,8 procent af stemmerne til at få to pladser i EU-Parlamentet.

- Statsminister Fredrik Reinfeldt ser ud til at få en vælgerlussing, da hans liberal-konservative parti Moderaterna står til at få 13,6 procent. Ved det seneste valg i 2009 fik Moderaterna 18,8 procent.

- De mest populære blandt Sveriges vælgere er Socialdemokraterne med 24,4 procent og Miljöpartiet, der går frem fra 11 procent i 2009 til 15,3 procent ifølge målingerne.

* Tyskland:

- De tyske regeringspartier går takket være fremgang for Socialdemokraterne samlet set frem, selv om forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU går tilbage.

- Euroskeptikerne i Alternative für Deutschland får et godt første valg med syv procent af stemmerne.

Kilder: Reuters, AFP, dpa

/ritzau/