Når man skal ned i en dybereliggende analyse af, om lejlighedsmarkedet i København er overophedet, er der en række indikatorer, der kan give en pejling om, hvorvidt der eksisterer en spekulativ boble.
Og hvor nogle af dem peger i en retning, er der andre, som viser den anden vej. Nykredit har lavet en liste over nogle af de vigtigste.
Det taler for en boligboble:
- Prisvækst: Ejerlejlighedspriserne er steget 30-40 procent over de seneste 3,5 år. Det svarer til en tocifret årlig stigningstakt, og det er markant.
- Projektsalg: Der er sket en markant stigning i antallet af solgte lejligheder, som ikke engang er bygget endnu. Og priserne er steget mere, end det er tilfældet for de eksisterende lejligheder.
Det taler imod:
- Vækst og beskæftigelse: Gennemsnitsindkomsten i faste priser er steget ni procent siden 2003, og beskæftigelsen er også øget pænt. Det taler i sig selv for prisstigninger.
- Befolkningstilvækst. Der er kommet 76.500 flere indbyggere i København siden 2006, men der er kun bygget 16.500 flere boliger. Der er således 1,9 indbygger pr. bolig nu mod 1,7 for små ti år siden. Udbuddet er altså ikke vokset lige så meget som efterspørgslen.
Kilde: Nykredit Markets
/ritzau/