EU-Parlamentets medlemmer har tirsdag i Strasbourg stemt om det sidste kapitel i EU's kommende bankunion - en mekanisme, som skal kunne afvikle banker, der er ved at gå konkurs.
Her kan du få et overblik over, hvad danske medlemmer af EU-Parlamentet har stemt, og om de mener, at Danmark skal være med i bankunionen eller ej.
Socialdemokraterne har stemt ja til aftalen.
* Christel Schaldemose:
- Det er både rigtigt og nødvendigt, at det ikke er europæiske skatteborgere, men bankejerne, der skal finansiere dårlig bankdrift.
- Jeg synes dog, at vi mangler en grundig analyse af konsekvenserne for det danske banksystem, før jeg kan tage endelig stillig til, hvorvidt Danmark skal gå med eller ej.
* Emilie Turunen:
- Bankunionen er god for Europa - og særligt Eurozonen - fordi den skærper tilsynet med de største banker og sikrer fælles regler for afvikling.
* Britta Thomsen:
- Jeg går grundlæggende ind for en europæisk bankunion. Men vi er nødt til at vurdere de banker, som er med, før vi kan tage stilling til vores eget medlemskab, siger hun.
* Claus Larsen Jensen:
- Jeg er overvejende positiv overfor, at Danmark skal tilslutte sig Bankunionen, hvis det samlede billede, når vi kender det, viser, at det er bedst for Danmark.
- Der er sund fornuft i, at vi i fællesskab som EU værger os imod gentagelser. Derfor Bankunionen, hvor bankerne, ikke skatteyderne, skal betale.
* Ole Christensen:
- Selvfølgelig skal danskerne før europaparlamentsvalget vide, hvad Socialdemokraternes holdning er til, om Danmark skal med i bankunionen. Vi er positive, men vi skal selvfølgelig sikre os, at det er en fordel for Danmark at deltage.
Venstre har stemt for aftalen.
* Jens Rohde, som gruppeformand, på vegne af de tre parlamentsmedlemmer i Venstre Anne E. Jensen, Morten Løkkegaard og Rohde selv:
- Vi støtter oprettelsen af en bankunion. Vi støtter, at Danmark er med i fælles regelsæt og tilsyn.
- Om Danmark skal deltage i selve fonden er et anliggende for det danske folketing, og her synes Venstre, at det er fornuftigt at afvente den evaluering af bankerne, som, vi forventer, foreligger til efteråret. Man kan kalde det rettidig omhu og snusfornuft.
SF har stemt for.
* Margrete Auken mener som den eneste, at Danmark skal gå med i bankunionen hurtigst muligt:
- Danmark har siddet med ved forhandlingerne, og vi har fået alle vores ting igennem. Så vi kender godt aftalen.
- Hvis vi melder os klar hurtigt, får vi også indflydelse på de sidste vigtige detaljer om den helt konkrete udformning af de nye regler.
Det Konservative Folkeparti har stemt for.
* Bendt Bendtsen:
- Der har været et stort behov for reformer, og bankunionen er endnu et skridt i den rigtige retning.
- Som udgangspunkt er det en god ting, at det er bankerne selv, som skal betale, når banker går ned, og ikke skatteyderne. Men det er endnu for tidligt at sige, om Danmark skal tilslutte sig aftalen.
Folkebevægelsen mod EU har stemt nej til aftalen.
* Rina Ronja Kari:
- Bankunionen gør nemlig ikke op med de problemer, der skabte finanskrisen, og betyder desuden, at danske skatteborgere kan blive sat til at betale regningen for krakkede banker i Tyskland, Irland og Spanien.
Dansk Folkeparti har stemt imod aftalen.
* Morten Messerschmidt:
- Jeg stemmer nej i dag. Først og fremmest fordi bankunionen er en del af eurokonstruktionen, og fordi den vil betyde, at velkørende banker, herunder deres kunder, vil komme til at hjælpe de svage euro-landes banker.
Det trettende danske medlem i EU-Parlamentet, Anna Rosbach, som repræsenterer Miljøpartiet Fokus, har ikke stemt, da hun er til valgobservation i Guinea Bissau.
/ritzau/