FAKTA: Årsmøderne i Sydslesvig

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

* I denne weekend mødes danskere og dansksindede sydslesvigere til de såkaldte danske årsmøder i Sydslesvig for 90. gang.

* Ved Den Anden Slesvigske Krig i 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til tyskerne. Efter en afstemning i 1920 blev Sønderjylland - også kaldet Nordslesvig - genforenet med Danmark, mens Holsten og Sydslesvig forblev tysk.

* Året efter genforeningen, i 1921, blev de første årsmøder - en slags grundlovsmøder for mindretallet - afholdt syd for grænsen som et mødeforum for de dansksindede i Sydslesvig og danskere bosat nord for den nye grænse.

* I år er festlighederne fordelt på 44 møder rundt om på skoler, idrætspladser og forsamlingshuse i landsdelen, og Sydslesvigsk Forening forventer op mod 16.000 deltagere i alt i årsmøderne, som foregår under overskriften "Sydslesvig - en dansk fortælling".

* Blandt de prominente navne, som medvirker i år, er Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), EU-kommissær Connie Hedegaard, grev Ingolf og grevinde Sussie, Slesvig-Holstens landdagsformand Klaus Schlie og folketingsmedlem Mette Bock (LA), der er ny formand for Grænseforeningen.

* Danmark har siden 1920 via finansloven ydet tilskud til mindretallet i Sydslesvig for at sikre fortsat dansk kulturel og folkeoplysende virksomhed syd for grænsen.

/ritzau/