Det er ikke kun slagteriarbejderne på Bornholm, der er blevet truet med lukning, hvis ikke de går otte procent ned i løn.
Den samme besked har tillidsmændene fået på de fem store slagterier i Sæby, Herning, Horsens, Blans og Ringsted.
Det siger forbundssekretær Jim Jensen, slagteriarbejdernes fagforening, NNF, der nu angriber Danish Crowns udmelding om, at kravet om at gå ned i løn kun gælder de bornholmske slagteriarbejdere.
- Lukningen af slagteriet på Bornholm, er ikke en Lex Bornholm, sådan som Danish Crown siger. Dagsorden er langt bredere end Bornholm, siger han.
Samtidig med, at Danish Crown forhandlede med Bornholms Kommune og slagteriarbejderne om at undgå en lukning af slagteriet, forsøgte man at få medarbejderne på de fem store slagterier at gå 8,5 procent ned i løn.
Ifølge Jim Jensen indbød administrerende direktør for DC Pork, Jesper Friis, i begyndelsen af året de fem tillidsmænd individuelt til et møde på sit kontor i Randers.
- Han bad tillidsfolkene skrive under på en lønnedgang på 8,5 ellers var scenariet, at slagteriet skulle lukke. Derudover skulle medarbejderne gå med til at stifte et medarbejderselskab, siger han.
En tillidsmand skrev under. Men ifølge Jim Jensen bliver planen droppet sidst i januar, da ledelsen ikke kan få alle fem til at sige ja til lønnedgang.
- Det er fuldstændig vildt, at en arbejdsgiver bruger det ultimative magtmiddel og truer folk på deres levebrød, siger han og fortsætter:
- Dagsordenen handler ikke om otte procent på Bornholm. Dagsordenen handler om, at man kan få klemt en kile ind i overenskomsten, der gør, at man kan ikke bare sætter lønnen ned for slagteriarbejderne på Bornholm, men i hele landet. Og det har man forsøgt hele foråret.
Ledelsen i Danish Crown står fast på, at der skal forhandles overenskomst lokalt på Bornholm.
- Men vi kan ikke forhandle løn fra sted til sted og lokalt forringe overenskomsten, siger Jim Jensen.
Hvis ikke de bornholmske slagteriarbejdere går otte procent ned i løn, lukker slagteriet i Rønne til efteråret. Driftsomkostninger er for høje, fastslår Danish Crown.
Lønnedgangen skal være accepteret inden mandag klokken ni.
/ritzau/