Fæstning bliver ny kulturattraktion på Christiansø

admin

10 år siden

|

13/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I 1680'erne blev Store Tårn og fæstningsanlægget på Christiansø, der ligger 20 kilometer nordøst for Bornholm, opført som en af verdens første fremskudte flådebaser.

Nu skal et restaureringsprojekt sikre bygningsværkets bevaring for eftertiden. I 2017 skal tårnet stå færdigt som en særlig attraktion for kunst- og kulturoplevelser for øens beboere og besøgende.

Det er resultatet af et samarbejde mellem Forsvarsministeriet, Realdania og Augustinus Fonden.

Parterne er gået sammen om at redde det historiske fæstningsanlæg på Danmarks østligste punkt - Christiansø og Frederiksø samt flere små ubeboede øer, også kaldet Ertholmene.

De to øer blev befæstet af Christian den Femte i 1684-85 som svar på svenskekongens anlæggelse af flådehavnen i Karlskrona.

Store Tårn betegnes som et enestående kulturhistorisk bygningsværk, men siden slutningen af 1800-tallet har Store Tårn stået ubeskyttet hen uden tag, og det barske Østersø-vejr gør, at tårnet er stærkt på vej til at ende om en ruin.

- Ertholmene emmer af historie, og det er i vores alles interesse, at der bliver passet på vore historiske og fredede bygninger. Derfor er jeg utrolig glad for, at renoveringsprojektet af Store Tårn nu kan sættes i gang, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Den samlede økonomi for projektet er på 30 millioner kroner. Realdania betaler 15 millioner til renoveringen, mens Augustinus Fonden bidrager med to millioner kroner til forvandlingen af Store Tårn fra ruin til kultur- og kunstcenter.

Forsvarsministeriet står for driften af fæstningsanlægget.

Store Tårn bliver overdækket med glastag, der etableres med et fald ind mod tårnets indre mure, så taget ikke kan ses udefra, og projektet har taget udgangspunkt i et skitseprojekt af arkitekt Mette Maegaard Nielsen.

Fredningsmyndighederne har godkendt projektet, der renoverer det kulturhistoriske tårn nænsomt.

/ritzau/