Færre skandinaver drager i hellig krig

admin

434 uger siden

|

25/07/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når nye rekrutter tilslutter sig den militante gruppe Islamisk Stat (IS), er der i dag færre skandinaver blandt de nye ansigter, end det tidligere har været tilfældet.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra efterretningstjenester i Danmark, Sverige og Norge. Her fremgår det i rapporter og trusselsvurderinger, at de tre skandinaviske lande generelt ser et fald i antallet af statsborgere, der drager i hellig krig.

Det er også en udvikling, som den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm kan nikke genkendende til.

- En af forklaringerne er, at der i begyndelsen af konflikten blev rekrutteret mange af de såkaldte lavt hængende frugter - med andre ord: De nemme rekrutter. Det er personer, der måske ikke har et job eller som er på kant med loven, siger Magnus Ranstorp.

Heriblandt også folk fra Danmark, hvorfra mindst 135 er rejst til Syrien for at kæmpe.

Sådan lød tallet i april i år, hvor Center for Terroranalyse (CTA), der hører under Politiets Efterretningstjeneste (PET), dog også konkluderede, at "færre personer udrejser nu end tidligere". Det samme meldte Udenrigsministeriet i maj.

Billedet er det samme i Sverige, hvor en rapport fra den svenske efterretningstjeneste, Säpo, konkluderer, at antallet af syrienkrigere var højest i Sverige i 2013 og 2014.

- I løbet af 2015 var antallet mere end halveret, lyder det i en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten, der blev udgivet 29. juni i år.

Magnus Ranstorp mener, at tilstanden i Syrien også spiller en rolle i den udvikling.

- Folk har i højere grad fået øjnene op for, hvor brutal krigen er. Og der er meldinger om, at IS også opererer under hårde forhold, forklarer Magnus Ranstorp.

Carsten Bagge Laustsen, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i terror, er enig.

- Det er blevet vanskeligere for IS at rekruttere nye krigere, siger han.

- Og det hænger sammen med, at det er blevet mindre attraktivt at rejse til Syrien – blandt andet fordi risikoen for at omkomme i kampe er væsentlig større i dag end for et år siden, lyder det fra Carsten Bagge Laustsen.

I Norge beretter den nationale efterretningstjeneste, PST, om et forventet fald i antallet syrienkrigere i løbet af 2016. Og PST er enig i eksperternes vurdering af årsagen.

- Militære operationer mod IS afskrækker nye rejsende og medfører, at et øget antal fremmedkrigere bliver dræbt, lyder det i rapporten.

/ritzau/