Har du nogensinde tænkt, at naboen virker ensom, eller selv følt, at du er Palle alene i verden, kan du med fordel læse videre her.
Folkebevægelsen mod Ensomhed har startet konceptet "Danmark spiser sammen", hvor befolkningen gennem fællesspisning skal komme hinanden nærmere og bekæmpe ensomhed.
Det kan både være ved at invitere andre ind i sit hjem til mad og ved at deltage i en af de fem store fællesspisninger i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Varde mandag 25. april.
Arrangementerne skal være med til at gøre ensomhed mindre tabubelagt og få mennesker til at mødes, mener Trine Palmegård Døssing, projektchef hos Det Sociale Netværk, som er en af de 60 organisationer bag Folkebevægelsen mod Ensomhed.
Hun mener, fællesspisning kan være det første skridt på vejen væk fra ensomhed.
- Bare det at sidde og spise sammen skaber et fællesskab.
- Vi siger ikke, at alle så bliver venner, men det er en måde at komme i gang på ved at sige, at det er ikke så farligt at sige hej til naboen. Det er ikke så farligt, og det kan gøre en kæmpe forskel, når man sidder og føler sig fuldstændig alene, siger hun.
Ifølge en undersøgelse om ensomhed i befolkningen udarbejdet for Mary Fonden føler 210.000 danskere sig ofte ensomme.
Det skal der nu laves om på med fællesspisning.
Målet for Folkebevægelsen mod Ensomhed er at halvere antallet af ensomme inden 2020, og derfor vil kampagnen bliver til en årlig begivenhed.
"Danmark spiser sammen" er de næste tre år støttet med i alt 9,6 millioner kroner af Nordea-fonden.
Hvert af de fem store hovedarrangementer mandag 25. april har plads til mindst 300 spisende gæster, og når de går fra bordet mandag aften, er tanken, at de selv skal føre stafetten videre og invitere naboer, bekendte, kolleger og fremmede ind til lidt mad og en snak.
"Danmark spiser sammen" kører hele uge 17, og ifølge Folkebevægelsens hjemmeside er der 421 arrangementer hos foreninger, organisationer, firmaer og privatpersoner i hele landet, hvor man kan spise mad sammen med andre for et par håndører.
/ritzau/