Den Europæiske Centralbank sænker sin rente til et historisk lavt niveau på 0,15 procent for at fremme den økonomiske vækst, oplyser banken med chefen Mario Draghi i spidsen.
Samtidig er indlånsrenten blevet sænket, så den nu for første gang nogensinde er negativ på minus 0,1 procent.
Beslutningen om den historisk lave rente kommer dog ikke bag på finansverdenen.
- Rentebeslutningen var i vid udstrækning forventet, efter at ECB-direktør Draghi efter det seneste rentemøde i maj sagde, at ECB var klar til at handle i juni, siger cheføkonom ved Sydbank, Jacob Graven, i en kommentar.
- Siden da er den i forvejen kritisk lave inflation i eurozonen faldet yderligere til kun 0,5 procent og dermed langt under ECB's målsætning på knap to procent. Den kritisk lave inflation i eurozonen er den direkte årsag til, at renten nu bliver sat ned, siger han.
Pernille Bomholdt Nielsen, der er analytiker i Danske Bank, kalder det "gode nyheder for europæisk økonomi" og ser det som et skridt på vejen til at knække kurven og få inflationen til at stige i Europa.
- ECB har netop taget et historisk skridt og introduceret negative renter. Det er et klart signal om, at de vil bekæmpe den meget lave inflation i euroområdet, siger hun.
Den negative indlånsrente betyder, at bankerne i Eurozonen skal betale for at have deres penge stående i centralbanken. Dermed kopierer ECB en dansk variation, da Nationalbanken fra juli 2012 til april i år netop kørte med negative renter.
ECB's opgave er blandt andet at føre en pengepolitik, der sikrer en inflation på lige i underkanten af to procent. Det har den ikke været siden begyndelsen af 2013. Et estimat fra Eurostat viste tirsdag, at inflationen faldt til 0,5 procent i maj.
Lav inflation er et stort problem for væksten, fordi det får forbrugerne til at holde på pengene i stedet for at bruge dem - fordi de regner med, at priserne bliver lavere.
ECB pillede senest ved renten i november 2013.
/ritzau/