Europa får et nyt fredsinstitut

admin

10 år siden

|

12/05/2014

Dagens topnyheder

Otte EU-lande og Schweiz har mandag formelt etableret et nyt europæisk fredsinstitut - EIP - der skal gøre Europa bedre i stand til at reagere på udfordringer mod verdensfreden.

- EIP er en meget veltimet bestræbelse. Det er nu, Europa må ranke sig for at imødegå globale udfordringer, siger EIP's formand, den svensk-italienske diplomat Staffan de Mistura og ser frem til, at Europa får mere indhold i sin "diplomatiske værktøjskasse".

De ni ministre bag initiativet konstaterer i et fælles debatindlæg i netavisen European Voice, at det meste af Europa i dag er præget af demokrati og retsstatens principper, efter at krig og fjendskab er afløst af politisk og økonomisk integration.

- Den nylige udvikling i Ukraine minder os om dette fremskridts skrøbelige natur og faren ved at lade hånt om internationalt aftalte rammer for sikkerhed og stabilitet.

- Dybden i Europas styrke bliver ofte undervurderet. Men det, vi har opnået i løbet af det sidste halve århundrede, kan heller ikke tages for givet, skriver ministrene.

Instituttet bliver til på svensk-finsk initiativ efter inspiration fra blandt andet USA.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger efter at have talt med sin svenske kollega, Carl Bildt, at det er "et meget spændende initiativ".

- Formålet er meget ædelt, og jeg synes også, at erfaringerne fra andre steder i verden, hvor man har sådan nogle institutter, er gode.

- I første omgang har Danmark ikke været med. Men jeg vil kigge nærmere på det, siger Lidegaard.

Idéen er at give Europa et operativt organ, der uden formelt bånd til EU, FN eller andre etablerede institutioner kan mægle og hjælpe med at fremme dialog i internationale konflikter.

Instituttet skal fra sit kontor i Bruxelles både kunne gå i aktion på eget initiativ og stille sig til rådighed for for eksempel EU eller parter i en konflikt, der måtte have brug for analyser, rådgivning, træning, mægling eller coaching.

Ud over Sverige og Finland er også Belgien, Italien, Luxembourg, Polen, Spanien, Schweiz og Ungarn med som stiftere.

/ritzau/