EU: Så længe bør coronapas gælde

Mathias Nielsen

163 uger siden

|

25/11/2021
Nyheder
Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix.
Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix.
Nu kommer EU med deres bud på, hvor lang tid coronapas bør gælde.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I Danmark gælder et coronapas efter endt vaccination i 12 måneder.

Det varierer lidt mellem de forskellige EU-lande, men nu kommer EU selv med et bud på, hvor lang tid coronapasset som færdigvaccineret skal gælde.

EU-kommissionen foreslår nu, at coronapasset skal være gyldigt i 9 måneder. Forslaget kommer efter retningslinjer fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC). Det skriver Ekstra Bladet

Med 9 måneder tager man højde for, at immuniteten efter vaccinationen falder over tid.

EU-Kommissionen ønsker med forslaget at sikre, at reglerne, for hvor længe vaccination gælder som coronapas, er ens på tværs af medlemslandene, så det vil være nemmere at rejse internt mellem landene og måske endda have bedre mulighed for at se en eventuel smittetendens.

De fleste EU-borgere har fået deres sidste vaccinestik i løbet af sommeren eller efteråret her i 2021.

Derfor vil coronapassets gyldighed med de foreslåede regler formentlig være udløbet, når sommerrejserne presser sig på i 2022. Så kommer næste spørgsmål, for hvad så med det tredje stik?

Da der endnu mangler data for, hvor meget og hvor længe et boosterstik øger immuniteten, lægger EU-Kommissionen sig imidlertid ikke fast på, hvilken betydning et boosterstik skal have for coronapassets gyldighed.

Kommissionen vil, når data er klar, fremlægge nye forslag på den baggrund. EU-kommissær Didier Reynders, som fremlægger forslaget, understreger, at boostervaccinen vil være afgørende i kampen mod virussen.

Han opfordrer medlemslandene til hurtigt at nikke ja til forslaget om fælles regler for coronapsset. Det vil have stor betydning for at sikre tryg og fri bevægelighed for EU's borgere, mener han.

EU-Kommissionen ønsker samtidig en mere ensartet tilgang, som har mere fokus på personer og mindre på, hvordan de enkelte landes coronasituation er.

Altså at der er mere fokus på den enkeltes vaccinestatus, snarere end hvilken coronasituation vedkommende kommer fra.

Det vil sige, at en person med et gyldigt EU-coronapas ikke skal mødes med ekstra restriktioner - såsom test eller karantæne - i et EU-land, uanset om personen ankommer fra et land med højt smittetryk eller ej.