EU-præsident må begynde at forhandle med parlamentet

admin

|

28/05/2014

Dagens topnyheder

EU-præsident Herman Van Rompuy kan gå i gang med at tale med de politiske grupper i EU-Parlamentet og medlemslandene om, hvem der kan få opbakning til at blive den nye formand for EU-Kommissionen efter portugiseren José Manuel Barroso.

- Stats- og regeringscheferne har givet mig mandat til at føre konsultationer med de politiske grupper i parlamentet, og jeg vil også holde bilaterale møder med medlemmer af rådet (stats- og regeringscheferne, red.), siger Van Rompuy ved et pressemøde.

Han har tirsdag aften været til middag med EU's stats- og regeringschefer, hvor de skulle tage bestik af europaparlamentsvalget og tale om, hvad det skal betyde for valget af den nye kommissionsformand.

Rompuy fortæller, at de har taget til efterretning, at EU-Parlamentets ledere tirsdag formiddag har besluttet, at det konservative parti EPP's kandidat til posten, Jean-Claude Juncker, skal have førsteretten til at forsøge at samle flertal i det nyvalgte parlament.

Rompuy siger, at han skal tale med Juncker, og at han allerede tirsdag har talt med lederne af den socialdemokratiske og den konservative gruppe i parlamentet.

Til middagen skulle de 28 stats- og regeringschefer og Van Rompuy også tale om de næste fem års store opgaver og politiske prioriteter.

Han sagde ved pressemødet efter middagen, at jobskabelse, vækst, klimaforandringer og energisikkerhed er topprioriteter.

- EU-institutionerne skal arbejde konstruktivt sammen. Det kræver en fælles forståelse af, hvad der skal gøres på EU-niveau, og hvad der skal gøres på nationalt niveau, siger Van Rompuy.

Den franske præsident, François Hollande, siger efter middagen, at belgieren skal fokusere lige så meget på konteksten som på personen, når han går i gang med at finde en kandidat, som kan få flertal både i parlamentet og i medlemslandene.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, pointerer det samme:

- Jeg vil have en kommissionsformand, som er i stand til at understrege disse emner, og som vil arbejde for jobskabelse og en stærk økonomi.

- Det kunne være en af kandidaterne fra parlamentets politiske grupper, men det behøver det ikke nødvendigvis være, siger han ifølge europeanvoice.com.

/ritzau/