Et flertal i EU-Parlamentet har tirsdag godkendt det sidste element i EU's kommende bankunion, den fælles afviklingsmekanisme, med stemmetallet 570 mod 88.
Afviklingsmekanismen skal sammen med de allerede vedtagne regler for et nyt, fælles banktilsyn for de 6000 banker i eurozonen søge at undgå nye, alvorlige kriser i den europæiske banksektor.
Samtidig er det målet at skærme selve euroen og statskasser mod at blive ramt, hvis der alligevel er banker, der bukker under for fremtidige kriser.
EU-kommissær Michel Barnier, der har ansvaret for EU's indre marked og tjenesteydelser, kalder bankunionen "det mest ambitiøse EU-projekt siden euroen":
- Bankunionen fuldender den økonomiske og monetære union, sætter en stopper for æraen med massive redninger, og sikrer, at skatteyderne ikke længere skal betale regningen, når banker står over for problemer.
- Bankunionen hjælper ikke alene med at genskabe tilliden til banksektoren, den sikrer også et ægte europæisk system for tilsyn og afvikling af banker, når de bukker under, siger Barnier i en pressemeddelelse.
Europaparlamentets formand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, hilser også vedtagelsen velkommen som et klart udtryk for, at parlamentets aktive engagement i lovgivningsarbejdet har hjulpet til at dæmpe "det ulogiske pres" fra nogle af EU's medlemslande.
- Fra nu af vil skatteyderne ikke længere automatisk skulle betale regningen for bankernes tab.
- Det er et afgørende skridt mod at bryde båndet mellem bankgæld og statsgæld. Fra nu af har vi klare regler for afviklingen af en fejlslagen bank, og risikoen for hele banksystemet er inddæmmet, skriver Schulz i en pressemeddelelse.
De 18 eurolande er bundet til at være med i bankunionen. Også lande, der træder ind i euroen senere, skal være med. Lande som Danmark, der ikke er med i euroen, står det frit for at gå med i bankunionen.
Efter parlamentets godkendelse mangler kun den sidste, formelle vedtagelse blandt medlemslandene i ministerrådet.
Da teksten allerede er forhandlet på plads, ventes det at være en ren formssag, der vil blive klaret uden debat på et ministerrådsmøde i løbet af de kommende måneder.
/ritzau/