EU mindes verdenskrige med blikket mod Ukraine

admin

|

16/04/2014

Dagens topnyheder

Med blikket stift rettet mod Rusland og den optrappende konflikt i Ukraine, har EU-Parlamentet onsdag afholdt en debat om, hvad EU kan lære af Første Verdenskrig, 100 år efter den brød ud efter et enkelt skud udløst i Sarajevo.

Formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, understreger, at EU er et fredens projekt skabt efter Første og Anden Verdenskrig.

En styrkelse af de europæiske institutioner skal ifølge Barroso sørge for europæisk stabilitet og fred fremover.

Han peger på, at mens Ukraine repræsenterer EU's værdier med et ønske om et åbent, demokratisk land, så holder Ukraines store østlige nabo fast i en gammel europæisk tankegang fra begyndelsen af det 20. århundrede præget af et ønske om at herske.

- De gamle dæmoner er ved at vågne igen, siger han og advarer mod nationalister og EU-modstandere, som ikke bidrager til at komme væk fra Europas gamle, aggressive natur og stærk nationalisme, som satte skub i Første Verdenskrig.

Både venstre- og højreorienterede politiske grupper i EU-Parlamentet nævner også styrkelsen af unionen som det vigtigste element for at undgå fremtidige krige og uro på kontinentet.

Nationalisme på fremmarch i Europa skal bekæmpes, er flere parlamentarikeres budskab.

Den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand blev dræbt i 1914 i Sarajevo, som ifølge formanden for den socialdemokratiske gruppe i parlamentet, Hannes Swoboda, tidligere var et meget mangfoldigt sted.

- Men der skulle kun få nationalistiske politikere til for at ødelægge det (...) Kampen mod nationalisme har været grundlag for det europæiske samarbejde, siger Swoboda.

Lederen af den liberale gruppe Alde, Guy Verhofstadt, mener også, at man skal lægge nationalismen bag sig, for det er takket være det europæiske projekt, at krig er noget, vi betragter som værende umuligt i Europa.

Britiske Nigel Farage, som er formand for den højreorienterede gruppe i parlamentet, EFD, mener, at EU bygger på den fejlslutning, at nationalstater skal udryddes.

Nationalstaterne skal derimod gøres demokratiske, mener han. For demokratiske stater bekriger ikke hinanden.

- Hvis man pådutter et andet land et nyt flag, en ny hymne, en ny formand, uden at folk er enige i det, man gør, skaber man den nationalisme, som man forsøger at udrydde, siger han.

/ritzau/