EU-landenes ledere glæder sig over, at det i søndags lykkedes sådan nogenlunde at holde et fredeligt og ordentligt præsidentvalg i Ukraine.
Derfor ser de ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke grund til at skærpe sanktionerne mod Rusland lige nu.
Men de sender fra deres middagssammenkomst tirsdag aften i Bruxelles en kraftig opfordring til Rusland om at samarbejde med Ukraines nye ledelse, trække sine styrker tilbage fra grænsen og bruge sin indflydelse over for væbnede separatister i Ukraine.
Uden at stille konkrete betingelser op, gør EU-lederne det også klart, at truslen om skærpede sanktioner stadig står ved magt.
- Stemningen er præget af, at det har været et vellykket valg i søndags, og at der har været mere forsonlige russiske toner.
- Derfor er der også bred enighed om, at vi ikke på nuværende tidspunkt skal gå videre med sanktioner i forhold til Rusland. Men der er også opbakning til, at vi skal holde truslen om sanktioner på bordet, siger Thorning.
I topmødets tre sider lange erklæring om situationen i Ukraine undlader EU at sætte præcise ord på, hvad der kan få EU til at gå videre med skrappere sanktioner, som gradvist også kan komme til at gøre ondt på de europæiske lande.
- Vi noterer os, at kommissionen og EU's Udenrigstjeneste er i gang med det forberedende arbejde med henblik på målrettede sanktioner, og vi er enige om at fortsætte forberedelserne af yderligere skridt, hvis situationen kræver det, hedder det i erklæringen.
Det forberedende arbejde, erklæringen henviser til, tager udgangspunkt i en ikke offentliggjort analyse fra EU-Kommissionen, som Ritzau har læst. Den foreslår tre mulige stadier af økonomiske sanktioner.
Det første kan for eksempel ramme russiske eksportvarer som vodka og kaviar, det næste er langt mere omfattende import- og investeringsforbud, mens der først på tredje stadie kan blive lukket for import af russisk olie og gas.
/ritzau/