EU-Kommissionen vil sætte prop i skattehuller

admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Store virksomheder skal betale skat, og det skal ikke længere være muligt at udnytte smuthuller i reglerne, så man kan slippe for at bidrage med sin del til fællesskabet.

Det er i korte træk hovedbudskabet mandag, hvor EU-Kommissionen med en justering af reglerne for EU's indre marked vil lukke en række huller, som især store, multinationale selskaber har benyttet sig af.

Kæmpeselskaber som Nestlé, McDonald's, Apple og Google har blandt andre været sat i forbindelse med skattemodellerne.

Problemet har hidtil været, at en række foranstaltninger, der skal forhindre at virksomhederne dobbeltbeskattes i flere lande, har givet bagslag, så det er muligt stort set at undgå at betale skat.

- Når reglerne misbruges til at undgå at betale skat i det hele taget, så er vi nødt til at justere dem.

- Virksomhederne skal også betale deres del til de offentlige finanser, siger EU's skattekommissær, litauiske Algirdas Semeta på et pressemøde i Bruxelles.

Der har de seneste måneder været stor fokus på skatteunddragelse og skattespekulation.

Det har været på både den storpolitiske scene i OECD- og G20-regi, samt i mindre målestok i Danmark, hvor flere finansinstitutioner i dokumentarfilm bliver filmet med skjult kameta, mens de rådgiver om skattespekulation.

Ifølge EU-Kommissionen koster skattespekulation - lovlig som ulovlig - EU's medlemslande op til 7460 milliarder kroner om året.

Med udspillet vil kommissionen lukke hullerne i loven om dobbeltbeskatning, der ellers har tilladt virksomheder at rykke penge rundt mellem landene i sindrige - om end lovlige - systemer, så de reelt ikke bliver beskattet.

- Store virksomheder kan med hjælp fra dyrt betalte advokater og skatteeksperter finde og udnytte huller i lovgivningen. Udspillet fra Kommissionen er derfor et skridt i den rigtige retning, siger europaparlamentariker Emilie Turunen (S).

Ifølge skattekommissær Semeta vil det betyde "flere milliarder euro" i øgede skatteindtægter til EU's medlemslande.

Da forslaget omhandler beskatning, skal det vedtages ved enstemmighed af medlemslandene, før det kan træde i kraft.

Algirdas Semeta siger på pressemødet, at han håber på, at hullerne kan være juridisk lukket i slutningen af 2014.

/ritzau/