Dansk velstand og danske arbejdspladser er direkte afhængige af, at der forskes i ny viden og nye produkter, der kan sælges til resten af verden.
Sådan lyder det fra Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv, der bakker op om regerings plan om at afsætte tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond.
DI's administrerende direktør, Karsten Dybvad, kalder forskning for en central motor for fremtidig vækst i Danmark:
- Vi er i hård konkurrence med resten af verden om at tiltrække og fastholde de toneangivende, forskningstunge virksomheder i Danmark, fordi de har stor betydning for vores arbejdspladser og velstand.
- Med de nye midler til grundforskningsfonden står vi bedre i den konkurrence, siger Karsten Dybvad.
I Dansk Erhverv forventer uddannelses- og forskningspolitisk chef Mette Fjord Sørensen, at regeringens investering vil resultere i danske arbejdspladser.
- Vi kan se, at de centre, som allerede er oprettet, ligger i verdenstoppen og kan konkurrere med universiteter som Yale i USA. De kan tiltrække nogle af de bedste forskere fra hele verden, og det kan skabe vækst og innovationskraft, siger Mette Fjord Sørensen.
Hun fremhæver, at store danske virksomheder som blandt andre Novo Nordisk har et samarbejde med centrene, der betyder, at de får gavn af forskningsresultaterne. De danske virksomheder har dog ikke en særlig førsterang til at bruge resultaterne.
Pengene til forskning er en del af regeringens vækstplan, som ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) snart vil blive præsenteret.
Ud over at satse på grundforskning opfordrer Karsten Dybvad regeringen til at lytte til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der ønsker skatte- og afgiftslettelser til virksomhederne som en central del af vækstplanen.
- Vi har selv peget på flere penge til forskning som ét vigtigt element i en ny vækstplan for Danmark. Men en effektiv vækstplan for Danmark bør også tage fat på de afgifter, der stiller danske virksomheder særligt dårligt i den internationale konkurrence.
- Det gælder ikke mindst PSO-afgiften, siger Karsten Dybvad.
Regeringen har dog flere gange afvist, at skatte- og afgiftslempelser bliver en del af vækstinitiativerne.
/ritzau/