Folk, der gennemtrumfer deres ideer uden nogen større skelen til andres opfattelse, er nemlig sjældent klar over hvordan deres opførsel påvirker andre.
- At finde den gyldne middelvej mellem at skubbe på for at få noget gjort eller at blive skubbet rundt med er en grundlæggende udfordring i det sociale liv og på arbejdspladsen. Og udfordringen forværres af det faktum, at folk ofte ikke ved, hvordan andre opfatter deres selvsikkerhed, siger Daniel Ames, der er professor i ledelse ved Columbia Business School og medforfatter på en ny undersøgelse om måske lige lovligt selvsikre medarbejdere, der altid gennemtrumfer deres egne ideer.
- For at bruge et billede fra Guldlok og de tre bjørne, så synes nogle mennesker, der serverer grød, som andre synes er for varm eller for kold, at temperaturen er lige tilpas. At deres egen selvsikre opfattelse er den rigtige, fortæller Daniel Ames.
Resultaterne er baseret på fire undersøgelser, der har testet sammenhængen mellem selvhævdelse og selvbevidsthed. Tre af de fire undersøgelser havde deltagelse af MBA-studerende, der tog kurser i forhandlingsteknik på Columbia Business School, mens den sidste var en online-undersøgelse af 500 amerikanske voksne.
De MBA-studerende blev sat sammen for at forhandle eksempelvis licensrettigheder. Efter at aftalerne var færdigforhandlede, fik hver deltager spørgsmål om hvor selvsikre de følte sig og om hvad de syntes om deres modparts selvhævdelse.
De blev derefter bedt om at gætte, hvad deres modpart sagde om dem. Et centralt spørgsmål for forskerne var, om folk vidste, hvad deres kolleger tænkte om dem.
Problemer med selvopfattelsen
Undersøgelserne viste, at de MBA-studerendes havde store problemer med selvopfattelsen. For eksempel viste en undersøgelse at:
- 57 procent af dem, der rent faktisk blev opfattet af deres modpart som for lidt selvhævdende, troede, at deres selvhævdelse var tilpas eller endda for meget.
- 56 procent af dem, der rent faktisk blev opfattet som alt for selvhævdende, troede, at deres selvhævdelse var tilpas eller at de ikke var selvhævdende nok.
- Sammenlagt tyder disse resultater på, at menneskers evne til at gennemskue hvordan andre ser på deres gennemslagskraft, er næsten lige så tilfældig som at slå plat eller krone.
Læs også: 10 årsager til at mavefedtet sidder fast
- Selv om kolleger opfatter en person, som et dumt svin eller en vatpik, er de fleste stort set uvidende om hvordan de bliver opfattet, siger Ames.
- Desværre tyder vores resultater på, at ganske ofte er det uvidende dumme svin eller vatpik os selv.
Forskerne konstaterede nemlig også, at mange deltagere, der havde en tilpas gennemslagskraft fejlagtigt troede, at andre syntes, at de var for selvhævdende.
Læs også: Så farligt lever perfektionisterne på din arbejdsplads
I flere undersøgelser observerede forskerne ganske mange, der troede at de havde overtrådt en usynlig grænse. Disse mennesker troede, at de blev opfattet som alt for selvhævdende - eller havde overtrådt en grænse - under forhandlingerne, selvom deres kolleger i virkeligheden fandt deres opførsel passende.
Selv om forståelsen af denne usynlige grænse kan virke som uvigtig eller ligefrem som en charmerende fejlopfattelse, kan det koste dyrt.
Læs også: Narcissistiske chefer klarer sig dårligt i krisetider
De var nemlig mere tilbøjelige til at forsøge at reparere på deres forhold til deres modpart, og accepterede derfor nogle gange en dårligere aftale for at glatte tingene ud. Som forskerne udtrykker det, så betalte de for en reparation af noget, der ikke var i stykker. Resultatet var, at begge sider ofte gik glip af en bedre aftale.