Er du blandt? Vigtig besked til 500.000 danskere kort inden forskudsopgørelsen den 12. november

Emil Martesen

5 dage siden

|

09/11/2024
Nyheder
Foto: aof3061/Shutterstock
Foto: aof3061/Shutterstock
Er du blandt?

Dagens topnyheder

Når forskudsopgørelsen åbner den 12. november, vil boligejerne kunne se deres foreløbige 2024-vurdering. De fleste vil være retvisende, men der vil fortsat også være vurderinger, der kan opleves som skæve.

Vurderingsstyrelsen skruer derfor op for vejledning og kvalitetssikring. Derudover fremlægges nu en revideret udsendelsesplan for de endelige 2020-vurderinger, som der indtil nu er udsendt 1,2 mio. af.

Det skriver Vurderingsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Boligbeskatningen sker i 2025 på baggrund af en foreløbig 2024-vurdering. Den vil boligejerne kunne se på forskudsopgørelsen, når den åbner den 12. november.

Den nye vurdering er en fremskrivning af den foreløbige 2022-vurdering til niveauet for boligpriserne pr. 1. januar 2024. Da boligpriserne i perioden er faldet i de fleste kommuner, vil mange opleve, at deres boligskat vil falde:

"Vi arbejder på højtryk for at få de endelige vurderinger ud til boligejerne. Dem er der indtil nu udsendt ca. 1,2 mio. af, men vi er desværre ikke helt i mål. Også i 2025 bliver boligejerne beskattet af foreløbige vurderinger. Fordi de er foreløbige, vil der fortsat være vurderinger, som opleves som skæve, og derfor øger vi den manuelle kvalitetssikring, tilretning og vejledning. Boligejerne skal ikke tøve med at kontakte os", siger Anne-Sofie Jensen, direktør i Vurderingsstyrelsen.

Hvis boligejerne oplever at modtage en meget skæv foreløbig vurdering, kan de kontakte Vurderingsstyrelsen direkte via vurderingsportalen.dk.

Der bliver mandet op med ekstra sagsbehandlere, der bl.a. kan gennemføre manuelle tjek og sikre, at boligejerne får en hurtigere og mere gennemskuelig sagsbehandling.

Der vil fortsat være skæve vurderinger

De foreløbige vurderinger er generelt blevet mere retvisende, fordi Vurderingsstyrelsen har foretaget en intensiv kvalitetssikring og løst en række udfordringer. Bl.a. slår tillæg og nedslag fra de endelige 2020-vurderinger igennem på de foreløbige 2024-vurderinger, og Vurderingsstyrelsen arbejder fortsat på at øge kvaliteten.

Trods det kan der fortsat være fejlbehæftede vurderinger, som boligejerne vil opleve som skæve.

For eksempel vil der fortsat være omkring 57.000 ejerboliger, hvor grundværdien alene er højere end værdien af grund og ejendom tilsammen. Selvom det i isolerede tilfælde godt kan være korrekt, er det for de fleste en kendt fejl.

Fejlen løses dels ved maskinel rettelse i januar 2025 og dels i forbindelse med udsendelse af de endelige 2020-vurderinger:

"En skæv foreløbig vurdering vil for langt de fleste boligejere på grund af skatterabatten ikke føre til, at de skal betale mere i boligskat end med de tidligere regler. Derudover bestræber Vurderingsstyrelsen sig på at rette fejlen hurtigst muligt", siger Anne-Sofie Jensen.

Der er indført en række tiltag for at beskytte boligejerne i overgangsperioden til de nye regler.

Blandt andet er der indført markant lavere skattesatser, og for ejendomme handlet før 1. januar 2024 betyder skatterabatten, at boligejerne ikke betaler mere i boligskat ved overgangen til de nye boligskatteregler, end de ville have gjort med de gamle regler.

Hvis man har handlet ejendom efter 1. januar 2024 og oplever at modtage en skæv foreløbig vurdering, opfordrer vi til, at man henvender sig til Vurderingsstyrelsen, som vil prioritere højt at gennemgå sagerne manuelt.

Udsendelsesplanen for de endelige vurderinger ændres

Vurderingsstyrelsens hovedfokus og prioritet er fortsat at få sendt de sidste endelige 2020-vurderinger ud til boligejerne.

Indtil nu er der udsendt 1,2 millioner endelige 2020-vurderinger og 1,4 millioner deklarationer, som er de data, der ligger til grund for de endelige 2020-vurderinger. Der skal i alt udsendes 1,7 millioner vurderinger.

De resterende vurderinger er dog mere komplicerede end de store grupper af relativt ensartede parcel- og rækkehuse samt lejligheder. Det kan for eksempel handle om ejendomme, hvor der mangler data, sommerhuse på parcelhusgrunde eller ejendomme, hvor der ikke er sammenlignelige ejendomme i lokalområdet.

Derfor ændrer Vurderingsstyrelsen nu udsendelsesplanen:

"Det går den rigtige vej med de endelige 2020-vurderinger, men vi kommer desværre ikke helt i mål inden udgangen af 2024 som håbet. Fordi de sidste sager er mere komplicerede, justerer vi indsatsen, så Vurderingsstyrelsens mest erfarne sagsbehandlere fokuserer på de sidste 2020-vurderinger samtidig med, at vi parallelt flytter kræfter til at påbegynde arbejdet med de endelige 2022-vurderinger, så udsendelsen af dem ikke forsinkes", siger Anne-Sofie Jensen.

I den reviderede tidsplan fremgår det, at Vurderingsstyrelsen forventer, at de sidste 2020-deklarationer er udsendt i løbet af 1. kvartal 2025. Fem uger efter udsendelsen af en deklaration udsendes den endelige vurdering, hvis der ikke er indsigelser mod deklarationen.

Vurderingsstyrelsen forventer, at ejerne af ca. 80.000-150.000 ejendomme først vil modtage deres deklarationsmeddelelse i 1. kvartal 2025.

For at boligejere, medier og andre interessenter kan følge med, vil Vurderingsstyrelsen fremadrettet løbende opdatere status for udsendelsen af 2020-vurderingerne på styrelsens hjemmeside.

Samtidig igangsættes udsendelsen af de endelige 2022-vurderinger i foråret 2025. Det understøtter, at de foreløbige vurderinger hurtigst muligt erstattes af endelige vurderinger, hvor erfaringerne generelt er gode. Der er indtil nu en klageprocent på 0,3 pct. af de udsendte 2020-vurderinger.