Enhedslisten vil hæve bistand for at skabe trygge hjemlande

admin

436 uger siden

|

11/07/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Så længe der krig i hjemlandet, vil et hvilket som helst pengebeløb ikke få flygtninge til at vende hjem.

Det siger Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der ser eskalerende konflikter i blandt andet Irak og Syrien som årsag til, at færre flygtninge vælger at vende frivilligt hjem.

- Der er ikke særlig mange sikre lande at vende tilbage til, siger han.

Flygtninge kan få udbetalt 131.242 kroner, hvis de frivilligt rejser til hjemlandet. Men stadig færre tager imod det tilbud, skriver Berlingske mandag.

261 rejste tilbage i 2011, mens det gjaldt 152 i 2015. Det viser tal fra Dansk Flygtningehjælp, som administrerer ordningen.

Tallene viser blandt andet, at færre irakere tager imod pengebeløbet. 87 i 2011 mod otte i 2015.

53 af de 152 personer, som gjorde brug af ordningen i 2015, var fra Bosnien og Hercegovina. Kun en var fra Syrien.

- Det handler om forholdene i de lande, som flygtningene kommer fra. For nogle år siden var der roligere i Irak, og der så vi nogle irakere, der vendte tilbage, ligesom vi har set nogle vende tilbage til Bosnien, siger Pelle Dragsted.

Dansk Folkeparti bebuder i Berlingske, at hjemlandene skal presses økonomisk til at tage imod deres statsborgere.

Både Socialdemokraterne og Venstre melder sig klar til at diskutere ideen om at gøre ulandsbistand betinget af, at modtagerlandene tager imod deres statsborgere.

Men det vil ikke få flere flygtninge til at vende hjem, mener Pelle Dragsted.

- Sagen er, at det handler om mennesker, som har fået asyl, fordi de lande, de kommer fra, ikke er sikre at bo i, siger han.

- Man kan presse landene, eller man kan sætte den såkaldte præmie for at vende hjem op. Men hvis ikke det er et land, hvor man kan være tryg med sin familie, vil folk ikke vende tilbage, siger han.

Derfor foreslår han at sætte udviklingsbistanden op.

- Det, man kan gøre, er at skabe mere fredelige forhold, for eksempel ved at øge støtten til nærområder i stedet for at skære i bistanden, siger han.

/ritzau/