Enhedslisten deler vandene: Vil droppe privat børnepasning

Nils Würtzenfeld

449 uger siden

|

19/04/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Privat børnepasning skal være fortid.

Det mener Enhedslisten, der har fremsat et lovforslag om 'afskaffelse af muligheden for at etablere private pasningsordninger'. Forslaget skal i dag førstebehandles i Folketinget. Det skriver Avisen.dk.

Ifølge Enhedslisten er problemet med de private børnepassere, at de ikke er underlagt de samme kvalitetskrav som de kommunale, og at de dermed ikke skal følge læreplaner, selvom de får tilskud fra det offentlige.

- Kommunerne er helt åbenlyst med til at finansiere børnepasning, der ikke lever op til lovens kvalitetskrav, forklarer Jakob Sølvhøj, Enhedslistens børneordfører, til Avisen.dk.

Ifølge en undersøgelse, som analysebureauet Bureau 2000 har fortaget på vegne af FOA, viser nye tal, at der er en stigning i antallet af private børnepasninger. Således skønnes det, at ca. 8.500 børn i år vil blive passet hos private børnepassere, og det er næsten to en halv gang så mange som i 2004.

Hos FOA erklærer man sig enig med Enhedslisten i, at det kun er fornuftigt at sætte en stopper for udviklingen af privat børnepasning. Det forklarer Mogens Bech Madsen, der er sektorformand i FOA.

- Hver gang der bliver etableret en privat børnepasser, bliver en kommunal dagplejer fyret, og det er umuligt at kontrollere udviklingen, fastslår Mogens Bech Madsen og lufter dermed sit bekymring over manglende tilsyn med de private børnepassere.

V: Begrænser forældrenes frie valg

Anderledes ser man på forslaget hos fagforbundet Krifa, der repræsenterer godt 800 private dagplejere. Her er man ikke enig i, at der er brug for kommunale tilsyn.

- De private børnepassere er allerede underlagt de strengeste kvalitetskrav, nemlig forældrenes krav. Hvis de ikke er tilfredse, så valgte de noget andet, siger Rolf Weber, der er politisk konsulent i Krifa. 

Læs ogsåPlejefamilier efterlyses til forældreløse flygtningebørn

Hos både Venstre og Liberal Alliance er man enig med Krifa og har derfor tænkt sig at stemmer nej til Enhedslistens forslag.

- Det begrænser forældrenes frie valg, og det er vi grundlæggende imod. Vi har tillid til, at forældrene bedst selv kan varetage børnenes behov. Og vi mener, at barnet er forældrenes og ikke det offentliges, siger Anni Matthiesen, der er børneordfører i Venstre.

Hun får opbakning fra Liberal Alliancen, der ligeledes er stor modstander af forslaget.

- Det er gammel-marxistisk i ordets mest ubehagelige betydning sådan at udradere borgeres ret til at tage deres egen skæbne i hænderne, forklarer Liberal Alliances børneordfører Merete Riisager, der samtidig understreger at de private børnepasningsordninger er udtryk for, at nogle forældre ønsker noget andet, end det offentlige alternativ.

Hun henviser henviser til, at undersøgelser viser, at forældre med børn i private pasningsordninger er mere tilfredse end forældre med børn i det offentlige.  

- Der er mindre bureaukrati i det private, og det giver mere tid til børnene. Enhedslisten kræver mere statsligt bureaukrati for alle. Det er jo helt på månen, lyder det fra Merete Riisager. 

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: