Diskussionerne og undskyldningerne har varet ligeså længe, som cykelhjelmen har eksisteret. Man se fjollet ud, det ødelægger frisuren og den hjælper alligevel ikke, hvis uheldet virkelig er ude.
Mens de to første udsagn kan diskuteres, har videnskaben nu dokumenteret, at den sidstnævnte påstand ikke passer.
- Det er uomtvisteligt, at cykelhjelme redder liv, skriver neurokirurgen Axel Forsse, i Ugeskrift for Læger, hvor han sammen med to kollegaer har offentliggjort et studie, hvor de har gransket statistikker på trafikulykker i flere lande sammen med videnskabelige undersøgelser af trafikulykker.
Forskernes omfattende studie har fået dem til at konkludere, at risikoen for at få en moderat eller svær hjerneskade ved en trafikulykke på cykel falder med mellem 63 til 88 procent, hvis man anvender cykelhjelm.
Det danske studie bliver bakket op af et lignende et fra Sverige, der viser, at cirka 25 procent færre cyklister vil miste livet i trafikken, hvis alle brugte cykelhjelm.
Antallet af dræbte i trafikken i Danmark har været dalende siden starten af 1970'erne, men de senere år er antallet af trafikdræbte cyklister gået op herhjemme.
I 2012 udgjorde bløde trafikanter 40 procent af de trafikdræbte herhjemme mod 32 procent i 2010, og i samme periode steg antallet af alvorligt tilskadekomne cyklister med 28 procent.
Det årlige antal trafikdræbte cyklister ligger i gennemsnit på 30, mens antallet af alvorligt tilskadekomne cyklister er omkring 500 om året.
Cirka 82 procent af børn under 11 år bruger cykelhjelm, men for de 16-25-årige er tallet helt nede på 15 procent.