EL siger nej til vækst: Danskerne må dele arbejdet

admin

10 år siden

|

16/05/2014

Dagens topnyheder

- Det er på tide, vi begynder at diskutere, om ikke væksten i forbrug skal veksles til mere tid med vores børn.

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, som i sin tale ved Enhedslistens årsmøde taler for et "opgør med vækstideologien".

Årsmødet i Øksnehallen i København markerer Enhedslistens 25-års jubilæum, og det kommer kort efter, at Enhedslisten har oplevet et uvant dyk i den seneste meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Her står partiet til 8,7 procent af stemmerne, og samtidig har SR-regeringen fortsat ikke udsigt til at kunne fortsætte efter næste valg.

Nu er der brug for, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) foretager et rødt kursskifte, mener Johanne Schmidt-Nielsen, som i sin tale til årsmødet indleder et frontalangreb på flere af regeringens centrale ambitioner.

Mens regeringen i øjeblikket forsøger at finde flertal for en vækstplan, der skal øge produktiviteten i de danske virksomheder, så de står stærkere i den internationale konkurrence, vil Enhedslisten tværtimod have tempoet ned.

- Vi får hele tiden at vide, at vi skal arbejde mere. At vi skal løbe stærkere. Vi får at vide, at det er nødvendigt. For ellers skabes der ikke vækst. Vækst går som bekendt ud på, at vi hvert eneste år skal bruge flere penge, købe flere ting end sidste år.

- Men hvad nu, hvis vi ikke kan arbejde mere. Hvad nu hvis vi ikke vil arbejde mere. Hvad nu hvis det ikke er flere og flere og flere ting, der skaber værdi i vores liv?, spørger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun er klar med en stribe tiltag, som går stik imod regeringens ambition om at øge arbejdsudbuddet. Thorning har på sin side fastholdt, at reformerne er nødvendige, hvis der også skal være råd til velfærd i fremtiden.

Enhedslisten vil blandt andet give bedre mulighed for at tage orlov til børnepasning og efteruddannelse. Samtidig skal arbejdstiden nedsættes ved overenskomstforhandlingerne, og så skal danskerne til at dele arbejdet.

Det skal konkret foregå ved, at fire kolleger, som ønsker at gå ned i tid, deler deres arbejde med en ledig.

- Hvorfor skal tusinder gå ledige, mens andre tusinder arbejder langt mere, end hvad de kan holde til? Lad os kæmpe for kortere arbejdstid. For bedre orlovsmuligheder. For et arbejdsliv, vi kan holde til, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/