Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har opbakning fra Enhedslisten, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt energiforliget skal genåbnes.
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, mener, at hele forliget skal genforhandles, efter at regeringen har besluttet at droppe den omstridte brændeafgift.
Det kræver nemlig en milliardfinansiering, som regeringen vil finde ved at hæve bundskatten og sænke personfradraget. En model som Venstre og flere borgerlige partier afviser.
Derfor er der brug for at se på hele energiforliget og målsætningerne i det igen. I stedet vil Lars Løkke Rasmussen se på, om man kan slække på miljømålsætningerne, så regningen ikke bliver så omfattende.
- Vi fører altså en energipolitik i Danmark, der er langt mere ambitiøs end i landene omkring os, siger Løkke.
Både statsministeren og Enhedslisten klima- og energiordfører, Per Clausen, afviser dog blankt at åbne for at ændre målsætningerne i energiforliget:
- Hvis Venstre ikke vil være med til at finde et alternativ til forsyningssikkerhedsafgiften, må vi jo bare gennemføre det, der blev aftalt i energiforliget. Det er nemlig på ingen måde genåbnet. Det er jeg helt enig med statsministeren i, siger Per Clausen i en kommentar.
Han henviser samtidig til de særlige uskrevne regler for forlig på Christiansborg, som betyder, at alle forligspartier skal være enige, hvis der skal ændres på et forlig midt i en valgperiode.
- Der kan hverken gennemføres ændringer i PSO eller i forsyningssikkerhedsafgift, uden at alle partier bag energiforliget er enige, og det kan Venstre ligeså godt erkende først som sidst, siger Per Clausen.
Han fastslår, at Enhedslisten står "urokkelig fast på energiforligets målsætninger om lavere CO2 udslip, energibesparelser og overgang til vedvarende energi".
/ritzau/