Situationen i det sydøstlige Ukraine er efterhånden så betændt, at Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, reelt set ikke havde andet valg end at sætte hæren ind mod aktivister, der har indtaget flere strategisk vigtige bygninger
Det vurderer Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine, efter at Turtjynov søndag annoncerede en "fuldskala antiterror-operation" i den østlige del af landet.
- Der er virkelig røre i andedammen, og for mig at se har styret i Kijev ikke rigtig noget andet valg, siger han.
- Man vil ikke længere løbe den risiko, der er ved at sidde så relativt passivt, som man gjorde efter de første besættelser. Hvis regeringen forholder sig passivt for længe, så er der mange, der føler, at de kan gøre, hvad der passer dem.
Claus Mathiesen vurderer, at der er tale om en afgørende situation i konflikten mellem Ukraine og Rusland. Ukrainerne har ikke længere råd til tomme trusler.
- Jeg tror, at regeringen i Ukraine mener det her alvorligt. Og derfor kan det sagtens komme til skyderier, og det kan løbe frygteligt løbsk. Vi slipper i så fald ikke med de to-tre dræbte, vi har set i weekenden. Det bliver omkring 20-30 dræbte.
- Og når det først til det punkt, så kan det for alvor eskalere. Det er en meget betændt situation, hvor vi er kommet et skridt tættere på det værst tænkelige scenarie, siger Claus Mathiesen.
Han mener dog stadig, at det primært er lokale pro-russere, der står bag besættelserne i det østlige Ukraine. Men han har noteret sig, at modstanden fra weekendens aktivister er mere hårdkogt end tidligere.
- Det er ikke nogen, der stikker op for bollemælk. Og det er ikke utænkeligt, at nogle af dem kan være styret af Rusland. Og der kan også være russere i blandt separatisterne.
Selv om russiske soldater er talstærkt til stede ved Ukraines sydlige grænse, tror Claus Mathiesen ikke, at Rusland har planlagt at gribe ind med militær magt. I så fald var det sket.
- Hvis russerne vil gå ind i det østlige Ukraine, har de tusinde gange flere gode argumenter for det, end tilfældet var på Krim, hvor der ikke var nogen, der havde krummet et hår på et russisk hoved.
Natten til mandag klokken 02.00 dansk tid mødes FN's Sikkerhedsråd for at diskutere udviklingen i Ukraine.
/ritzau/