Ekspert: Thailandsk undtagelsestilstand er usædvanlig

admin

10 år siden

|

20/05/2014

Dagens topnyheder

Da det thailandske militær natten til tirsdag dansk tid valgte at indføre undtagelsestilstand i landet, så var det ikke en uvant situation for thailænderne.

- Der har været tradition for, at militæret griber ind, også ved situationer der har været mindre eskalerende end den her, siger Johannes Dragsbæk Schmidt, lektor i udviklingsstudier og internationale relationer på Aalborg Universitet.

Det usædvanlige ved militærets handling er måden, de gjorde det på.

- De plejer at afsætte regeringen, men det har de ikke gjort denne gang. Det virker som om, man prøver at finde en mellemløsning, forklarer Johannes Dragsbæk Schmidt, som ikke regner med, at militæret vil begå et kup.

- Militæret er kommet med et kraftigt ønske om, at de stridende parter sætter sig til forhandlingsbordet og finder en løsning. Det er stort set en ordre fra militæret. Men man kan ikke spå om, om det kan lade sig gøre. Det har det ikke indtil nu, forklarer han.

De seneste 80 år har Thailand oplevet 18 militærkup. Ved det seneste i 2006 blev daværende premierminister Thaksin Shinawatra afsat.

Ifølge Johannes Dragsbæk Schmidt så har militæret denne gang sat ind, da de er træt af demonstrationerne og uroen, som har plaget landet siden oktober sidste år. Regeringstilhængerne kaldet rødskjorterne, og regeringsmodstanderne kaldet gulskjorterne har skiftevis været på gaden.

- Der er en generel mathed omkring uroen, og alt hvad det medfører. Det skaber hele tiden en usikker situation. Folk er trætte af, at der hele tiden er ballade, siger han.

Siden uroen begyndte for seks måneder siden, er 27 personer blevet dræbt og hundredvis er blevet såret.

Thailands hærchef har udtalt, at undtagelsestilstanden først vil blive ophævet, når fred og ro er genetableret.

/ritzau/