Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bevæger sig ind i ukendt territorium, når han afviser, at Venstre vil rette sig efter tidligere indgåede politiske forlig, partiet ikke selv er med i.
Dermed er finansministeren formentlig i færd med at forme en helt ny norm for, hvordan folkestyret samarbejder, vurderer Flemming Juul Christiansen, der er lektor i politologi ved Roskilde Universitet og har skrevet ph.d.-afhandling om netop politiske forlig.
- Regeringen har valgt en mere konfrontatorisk vej frem for som regering at overtage, hvad den ved, der er flertal for.
- Men man kan ikke sige, at Venstre er bundet til at følge aftaler, partiet ikke selv er med i, siger Flemming Juul Christiansen.
Ifølge forskeren er forligstraditionen næsten lige så gammel som parlamentarismen selv. Den kan dateres tilbage til perioden før 1920, hvor det danske folkestyre fandt sin arbejdsform.
Et af de forlig, finansministeren ikke vil følge, er en pulje på 500 millioner kroner årligt til forbedring af den kollektive trafik.
Den pulje har regeringen sløjfet i sit forslag til finanslov for næste år, og Claus Hjort Frederiksen siger til Jyllands-Posten, at han vil "vente og se", om flertallet i Folketinget vil tvinge sin vilje igennem.
- Det koger ind til at blive et spil mellem regeringen og Dansk Folkeparti, hvor regeringen prøver at presse Dansk Folkeparti til ikke at stå ved de forlig, de har indgået med de andre, siger Flemming Juul Christiansen.
- Normalt binder et forlig de partier, der er med i det, så længe der er flertal for det. Men det er en binding, der rammer Dansk Folkeparti, ikke regeringen, fastslår han.
Puljen om kollektiv trafik er bare et af de forlig, den tidligere SRSF-regering indgik med Dansk Folkeparti. Partiets finansordfører, René Christensen, siger til Jyllands-Posten, at han regner med, at regeringen vil følge flertallet i Folketinget.
- Jeg er overbevist om, at vi på en eller anden måde får løst det her, siger han.
I en kronik i torsdagens udgave af Politiken skriver Aage Frandsen, mangeårigt folketingsmedlem for SF, at mængden af politiske forlig er historisk høj.
Han anbefaler på den baggrund, at alle politiske forlig får en udløbsdato.
/ritzau/