De seneste år har kongehuset forberedt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på overtage ansvaret fra regentparret.
Det vurderer lektor i historie ved Københavns Universitet Jes Fabricius Møller, som er ekspert i royale forhold, efter at prins Henrik har besluttet at gå på pension.
- Så vidt jeg har kunnet iagttage, har den her ansvarsoverdragelse allerede været på vej, siger historikeren.
Fremover vil 81-årige prins Henrik kun i meget begrænset omfang deltag i officielle arrangementer, meddelte dronning Margrethe i sin nytårstale. Prinsen vil ikke deltage i nytårskure, Folketingets åbning, modtagelse af ambassadører eller statsbesøg i udlandet.
Men Jes Fabricius Møller mener ikke, at prins Henriks pensionering vil ændre kronprinsparrets rolle i kongehuset nævneværdigt.
- Det er ikke nogen overraskelse, at regentparret er ældre mennesker. Jeg er sikker på, at kongehuset har forberedt overdragelsen af funktioner gennem længere tid, siger historikeren, som påpeger, at kronprinseparret allerede har deltaget i statsbesøg.
Statsbesøget er ifølge historikeren en af kongehusets vigtigste funktioner, hvor der er væg til væg-programmer over flere døgn. Kronprinseparrets første statsbesøg var i 2009, hvor de tog med regentparret til Vietnam.
I 2013 bad dronningen Frederik og Mary om at tage på statsbesøg til Chile, da slidgigt i ryggen tvang hende til at blive hjemme sammen med prinsgemalen.
De seneste år har prins Henrik gradvist trukket sig tilbage, mener Jes Fabricius Møller.
- Når offentligheden, som den har gjort i 2015, spørger: Hvor er prinsen, vil svaret fremover være: Han er gået på pension, siger han.
Det skabte undren, da prins Henrik i april ikke var med til at fejre dronning Margrethes 75-års fødselsdag. Han var syg i de dage, hvor regenten blev fejret, lød forklaringen.
/ritzau/