Ekspert om EU-navnespil: Juncker kan blive let løsning

admin

|

26/05/2014

Dagens topnyheder

Kampen om, hvem der skal sidde på EU's topposter, er for alvor i gang, efter at valget til Europaparlamentet er afsluttet.

Parlamentet mener, at den nye formand for EU-Kommissionen skal vælges blandt de politiske gruppers såkaldte spidskandidater til posten. Det er dog ikke alle medlemslande, der er enige i den fortolkning af traktaten.

Alligevel vil EU-landenes stats- og regeringschefer måske gå med til, at den magtfulde post går til den konservative gruppe i parlamentet, EPP's, spidskandidat, Jean-Claude Juncker. EPP blev størst ved valget.

Eller måske til spidskandidaten for den socialdemokratiske og næststørste gruppe, S&D, tyske Martin Schulz.

Simpelthen fordi det ikke vil gå stille af i parlamentet, hvis EU-landenes ledere vælger at nominere en helt anden.

- Det ville være for kompliceret og tage for meget tid, og det ville kaste EU-institutionerne ind i turbulens, hvis man prøver at gå op imod et flertal i EU-Parlamentet.

Sådan siger Poul Skytte Christoffersen, dansk ambassadør og tidligere EU-ambassadør i en debat i Bruxelles om valgresultatets betydning for EU-politik.

Han spørger retorisk, hvem EU's stats- og regeringschefer ville kunne finde, som ville stille op som kandidat med det store institutionelle skænderi, som sandsynligvis ville finde sted forude.

Han tror i stedet, at Det Europæiske Råd, som består af EU's præsidenter og premierministre samt formanden, Herman Van Rompuy, vil holde krudtet tørt og fokusere på de andre magtfulde poster, som skal besættes i EU-systemet.

Også Simon Hix, professor ved London School of Economics og medstifter af organisationen VoteWatch Europe, mener, at noget tyder på, at man er klar til at sluge Juncker for at få fred.

- Jeg hører mere og mere, at der bliver sagt, at formanden for kommissionen ikke er så magtfuld, som han plejede at være, og at der er mange andre vigtige poster i kommissionen.

- I mine ører lyder det som: "Vi kan leve med Juncker", siger Hix.

EU-landenes stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles tirsdag aften for at drøfte valgresultatet. Det er dog ikke meningen, at der skal nævnes navne endnu.

/ritzau/