Når Nato-topmødet fredag sættes i gang, skal Danmark stå klar til at modtage kritik for et skrumpende militærbudget.
Det står klart, efter at Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i et interview med Berlingske, kritiserer det danske forsvarsbudget.
En forudsigelig kritik ifølge Henrik Ø. Breitenbauch, centerleder på Center for Militære Studier, fordi Danmark ikke har fulgt beslutningen fra det seneste topmøde i Wales om at bruge i gennemsnit to procent af BNP på forsvarsbudgettet.
Han tror, at den danske regering vil undskylde sig med, at Danmark ofte bidrager i militære missioner trods et lille budget. Men det er ikke nok i Natos øjne.
- Vi er gode til at bruge det vi har, men vi har efterhånden ikke ret meget, siger Henrik Ø. Breitenbauch om det danske forsvars isenkram.
Ifølge ham tæller det ikke med i det økonomiske budget, at Danmark har valgt at investere i nye kampfly, da investeringen ligger inden for det eksisterende budget.
- Selvfølgelig har vi foretaget en markant forbedring af selve Forsvaret, men det er jo bare udskiftning over tid af udgifter, vi ville have alligevel til andre ting. Det, som Stoltenberg taler om, er noget helt andet. Nemlig at budgettet som sådan skal forøges, siger han.
Danmarks forsvarsbudget er da også raslet ned til sammenligning med andre lande i alliancen.
- Når vi ser på inputtet, altså på hvor meget vi hælder i budgettet, så er vi ikke længere i den bedste halvdel, siger Henrik Ø. Breitenbauch.
For at følge Natos anbefalinger skal Danmark stoppe med at sælge ud af Forsvaret og starte en forøgelse af budgetterne. Men centerlederen anerkender også, at selv de lande der har startet den proces, ikke har nået Natos mål endnu.
- Det er ikke ret mange, der er oppe på to procent. Det er en proces, der tager meget længere tid, siger han.
/ritzau/