På mandag er det den 9. maj. Det er ikke nogen særlig dag i Danmark, hvor man derimod fejrer Danmarks befrielse fra besættelsestiden 4. maj. I Rusland er 9. maj til gengæld en stor dag.
Her fejrer man med pomp, pragt og militærparader Sovjetunionens sejr over Nazityskland under Anden Verdenskrig.
Dagen har stor symbolsk betydning i Rusland, og derfor har vestlige analytikere gennem den seneste måneds tid spekuleret i, om Vladimir Putin måske har som mål at have vundet krigen inden da.
Det ser dog ikke ud til at ske. Krigen er ikke gået som forventet. Seneste spekulationer har derfor været, om Putin vil bruge dagen til officielt at erklære Ukraine krig.
Gør han det, vil det nemlig mulighed for at aktivere Ruslands militære reserve. Det vil give flere folk på slagmarken, hvor man indtil videre har lidt store tab.
Ud fra denne tanke virker det klogt, men spørger man Anders Puck Nielsen, der er orlogskaptajn og militærforsker ved Forsvarsakademiet, vil en krigserklæring være farligere for Putin selv end for Ukraine.
“De negative konsekvenser ville være meget store for Putin, for han løber en kæmpe risiko for at sætte hele sin egen regering over styr,” siger han til TV 2.
Putin har indtil videre nægtet at omtale situationen som krig eller invasion. Gør andre russere det, har en nyligt vedtaget særlov gjort det muligt at fængsle folk i op til 15 år.
Narrativet om at der er tale om “specialoperation”, som har til formål at afnazificere Ukraine vil dermed falde fra hinanden, hvis Putin altså pludselig kalder det for en krig.
“Det vil være et meget klart signal om, at den her "specialoperation" er fejlet. Så på mange områder vil det være et kæmpe tab af prestige for Putin, hvor han risikerer at tabe fortællingen om krigen,” siger Anders Puck Nielsen.
Det kan på sigt så tvivl om hele Putins regime.
Og hvis først befolkningen for alvor får nok og gør oprør, så kan ingen regimer holde til det i længden. Det har historien vist mange gange.