Ekspert: Hollandsk nej er en mavepuster til EU

admin

450 uger siden

|

07/04/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det hollandske folk har givet EU en mavepuster ved at sige nej til en aftale om et tættere samarbejde mellem EU og Ukraine. Spørgsmålet var onsdag til folkeafstemning i Holland.

Nejet kommer på et tidspunkt, hvor EU i forvejen bokser med en bunke af problemer.

Det siger Lykke Friis, EU-ekspert og prorektor på Københavns Universitet.

- Man må starte med at sige, at det er en mavepuster til den hollandske regering men selvfølgelig også til EU. Og den kommer på det nok værst tænkelige tidspunkt, fordi EU jo i forvejen står over for en stribe udfordringer.

- I april og maj kommer diskussionen om den græske hjælpepakke op igen. Vi har hele diskussionen om flygtningene og et nyt Dublinsystem. Og om cirka 80 dage skal der i Storbritannien stemmes om medlemskabet af EU.

Hun mener dog, at det hollandske nej til den såkaldte ratificeringsaftale mellem EU og Ukraine ikke får nogen reelle konsekvenser for aftalen. I praksis er den allerede indgået,

Hun forudser, at EU finder en ordning, så Holland står uden for aftalen, som de øvrige 27 EU-lande allerede har godkendt.

- Man må sige, at EU-juristerne på det seneste nærmest har ligget i konstant strategiseminar omkring, hvordan man håndterer akutte juridiske problemer.

- Det mest sandsynlige er, at man finder en kreativ løsning, hvor traktaten kan fortsætte, men at Holland får nogle særlige undtagelser, siger hun.

Aftalen danner rammen for en omfattende frihandelsaftale mellem EU og Ukraine. Blandt andet stiller den ukrainerne visumfri adgang til EU i udsigt.

Yderligere knytter den Ukraine tættere til EU, blandt andet i energipolitik. Derudover indeholder aftalen tidsplaner for en stribe demokratiske reformer i det konfliktramte land.

Ved onsdagens vejledende afstemning deltog godt 30 procent af vælgerne. Det var på forhånd en forudsætning for, at resultatet ville blive kendt gyldigt.

To ud af tre stemte nej til aftalen. Lykke Friis ser den hollandske afvisning som en kold skulder til EU snarere end til Ukraine.

Hun mener, at folkeafstemninger som den hollandske om aftaler, der allerede er trådt i kraft, kan svække EU's rolle som aktør på den internationale scene.

- Amerikanerne og andre, som EU forhandler med, må stille sig det spørgsmål, at når man forhandler med EU, kan man så være sikker på, at det også bliver til noget.

/ritzau/