Ekspert: Flådechefs loyalitetsskift kan smitte ukrainere

admin

10 år siden

|

02/03/2014

Dagens topnyheder

Det skaber en uklar situation for den ukrainske flåde, at kontreadmiral Denys Beresovskij - der lørdag blev udpeget til chef for Ukraines flåde - blot et døgn senere har valgt at skifte side og er taget i ed som chef for den autonome republik Krims flåde.

Samtidig kan det medføre, at andre vil gå i hans fodspor, vurderer Flemming Splidsboel, der er Rusland-ekspert og lektor ved Københavns Universitet.

- Det er bestemt ikke umuligt, at andre kan finde på at følge hans eksempel, men der vil også være nogen, der bestemt ikke vil. Der er jo folk fra hele Ukraine i den ukrainske flåde, så der er forskellige loyaliteter.

- Men det kan skabe en noget uklar situation for flåden. I hvilket omfang kan den overhovedet bruges?, siger Flemming Splidsboel, som umiddelbart vurderer, at Denys Beresovskijs beslutning er frivillig.

Flemming Splidsboel tror ikke, at loyalitetsskiftet vil få betydning for den overordnede tilspidsede situation i Ukraine, men det sender et klart signal.

- Det peger i retning af yderligere problemer for regeringen i Kijev. Det er der ingen tvivl om. Når man udnævner en flådechef, og vedkommende efter bare en enkelt dag vælger at skifte side, er det selvfølgelig et stort problem, siger han.

Mens Denys Beresovskij selv siger, at han nu sværger loyalitet over for befolkningen på Krim, udlægger den nye ukrainske ledelse hændelsesforløbet anderledes.

Kijev-regeringen meddeler, at den har fyret flådechefen og nu anklager ham for højforræderi for at nægte at tage kampen op mod russerne ved at overgive flådens hovedkvarter i Sevastopol.

Ifølge Flemming Splidsboel er skiftet ikke et tegn på, at regeringen i Kijev helt er ved at miste grebet om Krim.

- Nej, det tror jeg ikke. Den er måske ved at miste grebet om dele af den, men spørgsmålet er, om den overhovedet har haft det, siger han.

/ritzau/