Ekspert: EU er som Titanic på vej mod isbjerget

admin

461 uger siden

|

23/01/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mens alle slås om de rigtige løsninger i flygtninge- og migrationskrisen, har EU som et andet Titanic kurs direkte mod isbjerget.

Og det hele kan "meget vel" ende i en katastrofe for EU-samarbejdet, forudser senioranalytiker Josef Janning fra den anerkendte tænketank European Council on Foreign Relations i Berlin.

- Det er en meget dramatisk situation, siger Janning.

EU-præsident Donald Tusk har i denne uge advaret om, at EU højst har otte uger - frem til et EU-topmøde 17. og 18. marts - til at få styr på krisen.

Men det vil ikke lykkes, forudser Josef Janning og tilføjer, at "der er helt grundlæggende ikke nogen solidaritet i denne krise".

- Der er så meget mistillid i denne krise, at vandet er helt giftigt, siger han.

Hvis EU-topmødet passerer uden en klar aftale, der hurtigt føres ud i livet, så er idéen om et fælles europæisk svar på flygtningekrisen reelt død, men ikke begravet, mener Janning.

- For Tyskland vil bruge bare skallen af et europæisk svar til at gøre, hvad der er brug for, og prøve at få det til at fremstå som et europæisk svar, siger han.

Hvis der ikke længere er et europæisk svar på krisen, kommer forbundskansler Angela Merkel ifølge Janning under "et gigantisk pres" for at lade Tyskland gå solo.

Det vil i givet fald efterlade hende med skylden for, at EU's svar på flygtningekrisen er afgået ved døden.

Janning siger, at Merkel er tvunget til at handle, efter at Tyskland alene sidste år modtog en million flygtninge og migranter.

- Hvis hun vil redde sin egen hals, må hun nedbringe antallet, der kommer til Tyskland, og det kan hun kun, hvis hun nedbringer antallet, der kommer til EU, siger Josef Janning.

Det ved mange af de andre EU-lande, og de har derfor ikke travlt med at skrive under på en politik i Bruxelles, der koster dem stemmer derhjemme, mener han.

- En masse EU-lande synes klar til at tage det væddemål, at Tyskland har så stor en interesse i at få reduceret tilstrømningen af migranter til Europa, at Merkel vil sørge for, at det sker, siger han.

EU og Tyrkiet indgik i november en aftale om, at EU betaler Tyrkiet for at hjælpe med at bremse menneskestrømmen mod Europa.

Men de foreløbig tre milliarder euro er blokeret i EU på grund af uenighed om, hvem der skal betale.

- Der vil komme et tidspunkt, hvor Merkel selv vil betale regningen, for vi kan ikke lide under vores EU-partneres ubeslutsomhed, forudser Janning fra tænketanken i Berlin.

Han tror, at krisen nu er så stor, at Schengen-samarbejdet ikke i længden holder i sin nuværende form, men måske nok som en mindre gruppe af lande i et mini-Schengen.

- Alt for mange forsøger at redde deres eget hus, mens de lader de andre huse brænde ned, siger Josef Janning.

/ritzau/