Det strider mod de fundamentale principper for unionen, når EU-borgere skal vente to år, før de kan modtage børnecheck.
Det vurderer Marlene Wind, EU-forsker ved Københavns Universitet.
- Man stiller EU-borgere, som betaler skat og arbejder, dårligere end alle andre danskere. Det er grundlæggende problematisk ifølge EU-rettens helt basale principper om den frie bevægelighed, siger forskeren.
Mandag har et flertal i Folketinget ellers afslået at indfri regeringens ønske om at give EU-borgere ret til at modtage børnecheck fra deres første arbejdsdag i Danmark.
Som reglerne ser ud nu, skal man arbejde to år i Danmark, før man får ret til checken. Men EU-Kommissionen mener, at optjeningsprincipperne er i strid med EU's princip om arbejdskraftens frie bevægelighed.
Det har fået kommissionen til at bede Danmark rydde op i optjeningsprincipperne, og siden sommer har regeringen administreret efter EU-reglerne. Nu vil den så fremsætte et lovforslag på området.
Men både Enhedslisten og blå blok afviser at ændre reglerne, og flere partier mener, at Danmark bør tage kampen op i EU-Domstolen.
Det er der dog sandsynligvis ikke meget at vinde ved, mener Marlene Wind.
- I det her tilfælde har juristerne i ministeriet formentlig vurderet, at det er så klart, hvad EU-retten siger, at det ville være spild af ressourcer at føre sagen, siger forskeren.
Det kan være fornuftigt at prøve tekniske sager, hvor man er i tvivl om, hvordan EU-retten skal tolkes, fortæller Marlene Wind.
Men det er et af de grundlæggende principper i EU-samarbejdet, at EU-borgere har ret til at bevæge sig frit og arbejde, studere eller bo i andre EU-lande.
- Rent EU-retligt er det et meget klart spørgsmål: Optjeningsprincipperne er klart imod EU-retten, siger forskeren.
/ritzau/